Gevecht om de grond

Het wordt voller en voller in ons kleine kikkerlandje. Huizen, natuur, recreatie, windmolens, zonnepanelen, bedrijventerreinen, distributiecentra, datacentra. Overal is grond voor nodig en daar is schreeuwend tekort aan.

En dat leidt regelmatig tot strijd en conflicten. Die alleen maar zullen toenemen, want voor de toekomst zijn er nog veel meer hectares nodig. Voor de energietransitie naar schone energie bijvoorbeeld: windmolens en zonnepanelen zijn flinke ruimtevreters. Ook de toegenomen recreatie en nieuwe natuur vraagt om heel veel extra grond. Vanuit het ministerie van Landbouw ligt er het plan om 37.000 hectare bos aan te planten. Dat is nodig voor het naleven van het Klimaatakkoord. En dan is er nog het enorme woningtekort. Nederland moet zo’n 900.000 huizen bijbouwen om het gigantische woningtekort op te lossen. En zo is er nog veel meer dat om ruimte vraagt.

De vraag is: waar kunnen we nog bouwen? En wie bepaalt dat? En wat moet er gebeuren om zo goed mogelijk met ons ruimtetekort om te gaan? 

 

Bouwen in beschermde natuur

Meer over dit onderzoek

Voetbal en voeten op de grond
| Artikel

Knallende ballen in een Haagse voetbalkooi: geluidsoverlast of speelplezier?

In Duindorp lopen de gemoederen hoog op rond een voetbalkooi.

Groot schoolplein Tholen

Drie valkuilen bij de inrichting van een schoolplein

Landschapsontwerper Mariska ontwerpt schoolpleinen. Ze komt in haar dagelijkse werk veel pleinen tegen die nog wel wat aandacht kunnen gebruiken.

Anna en landschapsontwerper Mariska
| Uitzending

Buitenspelen in de knel

De buitenspeelruimte van kinderen staat onder druk en lijkt in het gevecht om de schaarse Nederlandse grond soms te verliezen. Zijn de normen die deze belangrijke ruimte...

Schoolplein waarnaast verbouwd wordt

Gemeenten nemen nieuwe norm schoolpleingrootte niet mee in beleid

Volgens de nieuwe norm moet op elk schoolplein minimaal 5 vierkante meter buitenspeelruimte per leerling zijn.

Suzan en Anna
| Artikel

Speelruimte Emmeloord moet wijken voor woningbouw: ‘Ik wil dat mijn kind onder de modder blijft zitten’

Halverwege het voetbalveld komen huizen te staan. Buurtbewoner Suzan: "Dan blijft er een klein trapveldje over.”

Kinderen op het gedoogstukje van basisschool De Rietzanger
| Oproep

Door te klein schoolplein kan niet iedereen overal spelen: ‘Onze dochter kwam huilend thuis. Dit zorgt voor wrijving bij kinderen’

Het schoolplein van basisschool de Rietzanger is vanwege de bouw van een supermarkt kleiner geworden. Volgens ouders doet de gemeente te weinig om dit op te lossen.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Heb jij een tip?

Of het nou om nieuwe woningen, natuur, recreatie, bedrijventerreinen, datacentra, windmolens of zonneparken gaat, overal is ruimte nodig die er steeds minder is. Met belangenconflicten als gevolg. Heb jij hier ervaring mee en wil je verhaal delen?

Deel jouw verhaal

Makers