Gevecht om de grond

Het wordt voller en voller in ons kleine kikkerlandje. Huizen, natuur, recreatie, windmolens, zonnepanelen, bedrijventerreinen, distributiecentra, datacentra. Overal is grond voor nodig en daar is schreeuwend tekort aan.

En dat leidt regelmatig tot strijd en conflicten. Die alleen maar zullen toenemen, want voor de toekomst zijn er nog veel meer hectares nodig. Voor de energietransitie naar schone energie bijvoorbeeld: windmolens en zonnepanelen zijn flinke ruimtevreters. Ook de toegenomen recreatie en nieuwe natuur vraagt om heel veel extra grond. Vanuit het ministerie van Landbouw ligt er het plan om 37.000 hectare bos aan te planten. Dat is nodig voor het naleven van het Klimaatakkoord. En dan is er nog het enorme woningtekort. Nederland moet zo’n 900.000 huizen bijbouwen om het gigantische woningtekort op te lossen. En zo is er nog veel meer dat om ruimte vraagt.

De vraag is: waar kunnen we nog bouwen? En wie bepaalt dat? En wat moet er gebeuren om zo goed mogelijk met ons ruimtetekort om te gaan? 

 

Bouwen in beschermde natuur

Meer over dit onderzoek

Nieuwbouw in Nederland, bouwmaterialen zijn veel duurder
| Artikel

Projectontwikkelaars: nieuwbouw zakt tot 50 procent in

Door het hele land daalt de nieuwbouw, bij sommige ontwikkelaars dit jaar zelfs met de helft

Gnephoekpolder
| Artikel

Bouwplannen in laaggelegen polder Groene Hart: ‘Bouwen we wel de juiste woningen op de juiste plek?’ 

Bewoners van de Gnephoek in Zuid-Holland willen geen woningen in hun polder. De provincie vindt dat ook maar door tussenkomst van minister de Jonge gaan ze er nu waarschijnlij

VISUAL_NIEUWSBRIEF_GEVECHTOMDEGROND.png
| Special

Weiland, woning of windmolen: hoe zou jij Nederland verdelen?

Waar halen we de ruimte vandaan om 1 miljoen woningen te bouwen? Ontdek het zelf.

woningen vs bos
| Artikel

Waar gaan we woningen bouwen? In Purmerend wellicht in het bos

In Purmerend maakt het Purmerbos (deels) plaats voor een woonwijk. Inwoner en natuurgids Louis Boersma is boos.

Gevecht om het weiland
| Oproep

Zorgen om vinexwijk op Drents platteland: “We gaan het landschap gewoon volplempen”

Door een geplande vinexwijk gaat het inwonertal van het Drentse gehucht Dieverbrug van 50 naar 550 inwoners. Inwoner Maureen is bang dat de plattelandscultuur verloren gaat.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Heb jij een tip?

Of het nou om nieuwe woningen, natuur, recreatie, bedrijventerreinen, datacentra, windmolens of zonneparken gaat, overal is ruimte nodig die er steeds minder is. Met belangenconflicten als gevolg. Heb jij hier ervaring mee en wil je verhaal delen?

Deel jouw verhaal

Makers