Starters hebben het moeilijk om een woning te vinden. De schaarse huizen die op de markt komen, zijn vaak te duur. De woningnood en hoge huizenprijzen zijn al lang geen probleem meer van de grote stad, ook dorpen kampen met een groot tekort aan starterswoningen.

Jongeren nemen steeds vaker samen het heft in handen en beginnen een zelfbouwgroep om hun eigen woningen te bouwen. Ze moeten wel, vindt Dorien. Want de woningnood onder starters is ook in het Limburgse Mechelen heel hoog. Er is nauwelijks aanbod, er wordt flink overboden en nieuwbouw is er niet. Net als de andere starters van haar zelfbouwgroep, wil zij graag in het dorp blijven wonen. Dichtbij haar vrienden en familie. 

Maar over rozen gaan zelfbouwprojecten vaak niet. Je moet een lange adem hebben, bureaucratische rompslomp trotseren en hopen op medewerking van de gemeente. En last but not least: waar haal je een betaalbaar lapje grond vandaan?

Heb je tips over de zelfbouw van woningen?

Ben je starter en betrokken bij de bouw van je eigen woning? Herken je deze hobbels op de weg? Of heb je juist positieve ervaringen? Ben je professional en wil je reageren? Meld je dan bij ons.

Deel jouw ervaring

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Dit onderzoek is in handen van

M.S.

Marjolein Schut

Redacteur
N.B.

Neeltje Bollen

Verslaggever
J.M.

Judith Meulendijks

Redacteur