Vrouwengenees(on)kunde 

Hoe staat het met de aandacht voor het vrouwelijk lichaam in de geneeskunde? Worden medicijnen voldoende getest op vrouwen of zijn ‘al die hormonen’ maar lastig? En hebben artsen voldoende oog voor typische ‘vrouwenziekten’ en symptomen of staat ‘de man’ nog steeds centraal?

Ongelijkheid in de spreekkamer

Uitzending op zondag 13 maart, 22.10 NPO2

Vrouwen leven vaker in slechte gezondheid dan mannen. Dat komt omdat de gezondheidszorg van oudsher vooral gebaseerd is op het mannenlichaam. Sommigediagnoses worden bij vrouwen nog altijd (te) laat herkend. Is er wel voldoende aandacht voor sekse- en genderverschillen in de gezondheidzorg? Van welke verschillen tussen man en vrouw zijn we ons al bewust, en wat weten we nog niet? En wat moet er gebeuren om het kennisgat verder te dichten?

Endometriose

Uitzending op 23 januari, 22.10 NPO2

In de eerste uitzending in dit dossier, uitgezonden op 23 januari 2022, onderzocht Pointer endometriose, een aandoening die heftige menstruatiepijn kan veroorzaken. Bij endometriose wordt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder gevormd. Vrouwen die last hebben van deze aandoening lopen daar vaak jaren mee rond, het stellen van de diagnose duurt gemiddeld ruim 7 jaar. En dat terwijl 1 op de 10 vrouwen er last van heeft.

Veel vrouwen denken dat de heftige pijnklachten bij de menstruatie horen, maar ook artsen zien deze vrouwenziekte regelmatig over het hoofd. Met alle gevolgen van dien, endometriose kan namelijk leiden tot onvruchtbaarheid. En ook maatschappelijk zorgt deze ziekte voor veel schade vanwege onder meer uitval in het arbeidsproces.  

Kijk de uitzending over endometriose hieronder terug:

Endometriose: een onderschat probleem
| Uitzending

Vrouwengenees(on)kunde: endometriose

Eén op de tien vrouwen heeft last van endometriose, maar het duurt vaak jaren voordat deze vrouwenziekte wordt ontdekt.

Oproep vrouwengenees(on)kunde

Het onderzoek naar vrouwengeneeskunde gaat ook na deze uitzending door. We zijn benieuwd naar andere aandoeningen of vrouwspecifieke symptomen die over het hoofd worden gezien. Ben jij werkzaam in de medische wereld of farmaceutische sector en kan je ons hier meer over vertellen?

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.