Vrouwengenees(on)kunde 

Hoe staat het met de aandacht voor het vrouwelijk lichaam in de geneeskunde? Worden medicijnen voldoende getest op vrouwen of zijn ‘al die hormonen’ maar lastig? En hebben artsen voldoende oog voor typische ‘vrouwenziekten’ en symptomen of staat ‘de man’ nog steeds centraal?

Ongelijkheid in de spreekkamer

Uitzending op zondag 13 maart, 22.10 NPO2

Vrouwen leven vaker in slechte gezondheid dan mannen. Dat komt omdat de gezondheidszorg van oudsher vooral gebaseerd is op het mannenlichaam. Sommigediagnoses worden bij vrouwen nog altijd (te) laat herkend. Is er wel voldoende aandacht voor sekse- en genderverschillen in de gezondheidzorg? Van welke verschillen tussen man en vrouw zijn we ons al bewust, en wat weten we nog niet? En wat moet er gebeuren om het kennisgat verder te dichten?

Endometriose

Uitzending op 23 januari, 22.10 NPO2

In de eerste uitzending in dit dossier, uitgezonden op 23 januari 2022, onderzocht Pointer endometriose, een aandoening die heftige menstruatiepijn kan veroorzaken. Bij endometriose wordt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder gevormd. Vrouwen die last hebben van deze aandoening lopen daar vaak jaren mee rond, het stellen van de diagnose duurt gemiddeld ruim 7 jaar. En dat terwijl 1 op de 10 vrouwen er last van heeft.

Veel vrouwen denken dat de heftige pijnklachten bij de menstruatie horen, maar ook artsen zien deze vrouwenziekte regelmatig over het hoofd. Met alle gevolgen van dien, endometriose kan namelijk leiden tot onvruchtbaarheid. En ook maatschappelijk zorgt deze ziekte voor veel schade vanwege onder meer uitval in het arbeidsproces.  

Kijk de uitzending over endometriose hieronder terug:

Endometriose: een onderschat probleem
| Uitzending

Vrouwengenees(on)kunde: endometriose

Eén op de tien vrouwen heeft last van endometriose, maar het duurt vaak jaren voordat deze vrouwenziekte wordt ontdekt.

Oproep vrouwengenees(on)kunde

Het onderzoek naar vrouwengeneeskunde gaat ook na deze uitzending door. We zijn benieuwd naar andere aandoeningen of vrouwspecifieke symptomen die over het hoofd worden gezien. Ben jij werkzaam in de medische wereld of farmaceutische sector en kan je ons hier meer over vertellen?

Meer over dit onderzoek

Borstreconstructie
| Nieuws

Borstkankerpatiënten moeten soms 'strijd' aangaan met artsen: 'Een vrouw moet borsten hebben'

De optie om zonder borst(en) verder te leven, wordt aan veel vrouwen met borstkanker niet gepresenteerd, of zelfs van tafel geveegd.

Borstreconstructie
| Radio-uitzending

Borstkankerpatiënten en het paternalisme van artsen

Artsen veronderstellen dat vrouwen een borstreconstructie willen na een amputatie. Patiënten voor wie dat niet hoeft, voelen zich daarin niet gerespecteerd.

Borstkankeronderzoek

Renée heeft spijt van borstreconstructie: 'ik hoorde alleen maar, je bent te jong om plat te blijven'

Renée houdt pijnklachten over na haar borstreconstructie. Met de kennis van nu was ze nooit aan de operatie begonnen.

In het onderzoek Vrouwengenees(on)kunde onderzoeken we de gezondheidszorg voor vrouwen. Staat de man nog steeds centraal in de medische wereld? Hoogleraar Annemiek Nap is gynaecoloog én gespecialiseerd in de ‘vrouwenziekte’ endometriose (Radboud Universiteit/het Radboudumc). Er lopen nog te veel vrouwen rond met deaandoening zonder het te weten, zo stelt zij vast. We leggen haar zes vragen voor over deze ziekte. 
| Opnieuw relevant

Zes vragen aan de gynaecoloog over ‘vrouwenziekte’ endometriose: ‘Een onderschat probleem’ 

Een aandoening waar nog te veel vrouwen mee rondlopen zonder het te weten, zo stelt zij vast.

Nederlandse gezondheidszorg kent grote genderongelijkheid
| Nieuws

Zorg voor vrouwen loopt achter, toch ziet minister geen noodzaak in apart onderzoeksprogramma

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid ziet geen noodzaak om extra geld beschikbaar te stellen voor onderzoek naar man-vrouwverschillen in de zorg.