Hoe staat het met de aandacht voor het vrouwelijk lichaam in de geneeskunde? Worden medicijnen voldoende getest op vrouwen of zijn ‘al die hormonen’ maar lastig? En hebben artsen voldoende oog voor typische ‘vrouwenziekten’ en symptomen of staat ‘de man’ nog steeds centraal?  

Endometriose 

In de eerste uitzending in het dossier Vrouwengenees(on)kunde onderzoekt Pointer endometriose, een aandoening die heftige menstruatiepijn kan veroorzaken. Bij endometriose wordt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder gevormd. Vrouwen die last hebben van deze aandoening lopen daar vaak jaren mee rond, het stellen van de diagnose duurt gemiddeld ruim 7 jaar. En dat terwijl 1 op de 10 vrouwen er last van heeft. Veel vrouwen denken dat de heftige pijnklachten bij de menstruatie horen, maar ook artsen zien deze vrouwenziekte regelmatig over het hoofd. Met alle gevolgen van dien, endometriose kan namelijk leiden tot onvruchtbaarheid. En ook maatschappelijk zorgt deze ziekte voor veel schade vanwege onder meer uitval in het arbeidsproces.  Meer hierover zondag 23 januari, 22:10 uur op NPO2.

 

   

Oproep vrouwengenees(on)kunde

Het onderzoek naar vrouwengeneeskunde gaat ook na deze uitzending door. We zijn benieuwd naar andere aandoeningen of vrouwspecifieke symptomen die over het hoofd worden gezien. Ben jij werkzaam in de medische wereld of farmaceutische sector en kan je ons hier meer over vertellen? 

We horen graag je verhaal