Het is een spagaat: we willen dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft, maar waar kunnen we nog veilig wonen met al dat water?

Met de dramatische beelden van de overstromingen van afgelopen zomer in Limburg nog op het netvlies, realiseren we ons hoeveel Nederlanders op kwetsbare plekken wonen. Zo’n 70 procent woont in overstromingsgevoelig gebied.

En dat worden er alleen maar meer. Want er wordt de komende jaren flink bijgebouwd om het woningtekort op te lossen, ook vlakbij rivieren en in laag gelegen polders. Met alle risico’s van dien.

We kunnen niet met zijn allen naar Drenthe verhuizen om droge voeten te houden. Maar wat dan? Moeten we accepteren dat we leven met het risico op waterschade of erger? Of vinden we dat er miljarden moeten worden uitgegeven aan de versterking van dijken, waterkeringen en meer? Hoe kunnen we met zijn allen veilig blijven in Nederland waterland?

Verkenning Research Opnames Uitzending

oproep

Op zoek naar verhalen bewoners in kwetsbare gebieden

We zijn nog op zoek naar verhalen van mensen die nu in een kwetsbaar gebied wonen of gaan wonen. Waar maak je je zorgen over? Was je je bewust van de risico's? Wat vind je dat er gedaan moet worden aan veiligheid?

Deel jouw verhaal

Dit onderzoek is in handen van

S.A.

Saskia Adriaens

Redacteur
L.T.

Liza Titawano

Freelance redacteur