Pointer, Reporter Radio en Follow The Money hebben donderdag de Stuiveling Open Data Award (SODA) gewonnen voor het onderzoek naar zorgcowboys. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het project dat het beste laat zien hoe je open data van de Nederlandse overheid kunt gebruiken. De drie onderzoeksredacties hebben een wisselbeker en geldbedrag van €20.000 ontvangen.

Ons onderzoek naar zorgcowboys gebruikt gegevens van het CIBG, een organisatie die onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport valt. Met de openbare jaarrekeningen van zorginstellingen hebben wij bedrijven gevonden die buitensporig hoge winst hebben behaald.

Dat heeft twee tv-uitzendingen, drie radioreportages en tientallen artikelen opgeleverd. In de Tweede Kamer en in de regionale politiek zijn vragen gesteld over de uitzonderlijke winsten van zorgbedrijven. Regionale media hebben met onze openbare datasets eigen onderzoek gedaan, en de betalingen aan een aantal zorgbedrijven zijn inmiddels stopgezet of teruggevorderd.

De jury prijst voornamelijk de impact die dit onderzoek heeft gehad. "De gebruikte data is open, de werkwijze is transparant en navolgbaar en biedt ruimte voor discussie en andere interpretatie. Cruciaal voor een goed maatschappelijk debat", aldus Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer en voorzitter van de jury van SODA.

We vinden het een grote eer dat deze award naar ons onderzoek gaat en gaan de cheque gebruiken om ons speurwerk voort te zetten.

In totaal ontving de organisatie van SODA 21 inzendingen. Naast het onderzoek over zorgcowboys waren de Nieuwbouwmonitor van de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen en Verkaufsbücher van het Nationaal Archief/PDOK genomineerd.

Nieuwsgierig hoe wij dit onderzoek hebben uitgevoerd? Op maandag 9 december kun je in Pakhuis De Zwijger in gesprek met de onderzoekers en betrokkenen bij dit onderzoek. Toegang is gratis, meld je hier aan.

Illustratie door Tanne van Bree. Foto: Sebastiaan ter Burg (@ter_burg)

Makers