Voogdij-organisatie Nidos stopt de samenwerking met You-Care, een zorgaanbieder die verantwoordelijk is voor de begeleiding van minderjarige vluchtelingen van wie de ouders zich niet in Nederland bevinden. Dat antwoordt Nidos op vragen van Pointer en Follow the Money.

Vorige week ontstonden opnieuw twijfels over You-Care, nadat de gemeente Enschede meldde zestien minderjarige vluchtelingen niet te willen huisvesten. De gemeente had van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC), dat zich richt op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit, ‘relevante informatie’ ontvangen.

Volgens Enschede gaat het om vertrouwelijke informatie, die niet kan worden gedeeld. De gemeente heeft Nidos, die als voogd fungeert voor minderjarige vluchtelingen die zonder ouders in Nederland arriveren, verzocht om te stoppen met You-Care. Nidos laat nu weten You-Care nergens meer in te schakelen.

Rode vlaggen

You-Care kwam anderhalf jaar geleden al in opspraak na onderzoek van Follow the Money en Pointer. (Oud-)medewerkers trokken eind 2023 aan de bel over de gebrekkige organisatie van het zorgbedrijf. Ook de minderjarige vluchtelingen waren ontevreden over de zorg die ze er kregen. Toch besloot Nidos dat You-Care verder mocht uitbreiden met locaties voor kleinschalige opvang van minderjarige vluchtelingen.

Zo ook in Enschede, waar de gemeente in april nog een omgevingsvergunning verstrekte aan You-Care om jonge asielzoekers op te vangen in de gemeente. Enschede deed een Bibob-onderzoek naar het zorgbedrijf om te voorkomen dat de vergunning misbruikt zou worden. Uit dat onderzoek kwamen geen rode vlaggen tevoorschijn.

Belastingschuld

Een woordvoerder van You-Care meldde aan RTV Oost dat het recente signaal van het RIEC zou gaan over een schuld bij de Belastingdienst. Die zou zijn veroorzaakt doordat opdrachtgevers, waaronder Nidos, niet of zeer beperkt facturen hebben betaald. “De kosten voor de zorg lopen natuurlijk wel door en daardoor hebben we een achterstand opgelopen bij de belastingdienst.”

Volgens Nidos zijn de facturen altijd op tijd betaald. De jeugdbeschermingsorganisatie zegt dat zij niet de oorzaak zijn van de betalingsachterstand bij You-Care en dat zij als grote opdrachtgever hierover ook niet zijn ingelicht. Nidos heeft in ieder geval besloten om op alle locaties te stoppen met de samenwerking met het Arnhemse zorgbedrijf, vanwege “aanhoudende zorg over de financiële (in)stabiliteit van You-Care.”

Gemeente weet van niks

De afgelopen jaren ving You-Care minderjarige vluchtelingen op in de gemeente Diepenheim, Zwolle en Ommen. Nidos heeft verklaard dat voor deze locaties een andere zorgaanbieder wordt gezocht. Uit een rondgang langs gemeenten waar You-Care jongeren opving, blijkt dat nog niet iedereen weet dat de samenwerking met You-Care door Nidos is gestopt. Zo zegt de gemeente Ommen nog van “niets te weten”.

Zwolle is inmiddels wel op de hoogte gesteld. De gemeente is met de jeugdbeschermingsorganisatie in gesprek over het vervolg en zegt het belangrijk te vinden dat de zorg aan minderjarige asielzoekers niet onder deze beslissing lijdt. De gemeente Hof van Twente, waar You-Care een locatie in Diepenheim draait, is ook op de hoogte van het besluit van Nidos. De gemeente ontving eerder klachten over You-Care en lichtte Nidos hierover in.

Nidos zelf ligt overigens ook onder het vergrootglas van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De voogdij-organisatie kampt met een wachtlijst voor de opvang van minderjarige vluchtelingen. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat de zorg beter moet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.