In de podcast ‘Spionnen op de Noordzee’ onderzoeken verslaggever Sander Bartling en datajournalist Peter Keizer Russische spionageschepen die stilletjes voor onze kust liggen. Een podcast die volgens meerdere recensies de luisteraar bewust maakt van de Russische dreiging en onthullingen doet die teruggrijpen naar de spanningen van de Koude Oorlog. 

“Ik kijk heel anders naar de Noordzee na het luisteren van de podcast”, zegt VINK-presentator Redouan Ait Ouarg. “Ik zie het nu als een speelveld voor allerlei schepen die allerlei sabotage-acties willen uitvoeren.”

In aflevering 283 van de podcastgids VINK spreekt Redouan met makers Peter en Sander. Daar vertelt Peter hoe hij in 2023 voor het eerst in aanraking kwam met een Russisch spookschip, via radioamateurs die de morsecodes met locaties van schepen op Twitter deelden. De Admiral Vladimirsky lag lange tijd vlak voor de Nederlandse kust en Peter ging op onderzoek uit naar wat het schip daar deed.

Vladimirsky

Russische schepen bespioneren ongemoeid onze wateren

Russische spionageschepen zijn gespot voor de Nederlandse kust. Er zijn aanwijzingen voor spionage. Maar de marine kan alleen toekijken.

Koude Oorlog

Dat was de start van een spannend onderzoek met onthullingen die volgens de VARA-gids teruggrijpen naar de spanningen van de Koude Oorlog. Zo ontdekken Peter en Sander niet alleen wat de Admiral Vladimirsky doet, maar stuiten ze op een complete Russische schaduwvloot. Volgens de VARA-gids is de podcast ook boeiend om te luisteren vanwege de “blik in het arsenaal van een datajournalist; hier en daar wordt het wat technisch, maar het is zeer boeiend om te horen hoe hij (red: Peter Keizer) zijn research doet.” Daarmee krijgt de podcast van de VARA-gids maar liefst vier van de vijf sterren.

Indrukwekkende gesprekken

Ook de Volkskrant is lovend over de podcast en geeft vier sterren. De krant is onder de indruk van de gesprekken die Sander in Estland had met mensen daar die de dreiging vanuit Rusland allang voelen. Het gesprek met een oud-bemanningslid van een Russisch spionageschip is volgens de Volkskrant angstwekkend. Deze dekmatroos bevestigt dat ze er inderdaad op uit waren om infrastructuur in kaart te brengen en zegt dat ze daar zeker mee door zullen gaan.

Sibiryakov

Ex-bemanningslid Russisch spionageschip: ‘In geval van oorlog willen we weten waar jullie onderzeese infrastructuur ligt’

Officieel doet het schip Sibiryakov bodemonderzoek op zee. Maar in werkelijkheid speelt het een veel gevaarlijker spel, blijkt uit een gesprek met een voormalig bemanningslid.

‘Spionnen op de Noordzee’ zet je volgens de Volkskrant hoe dan ook op scherp. “Als binnenkort een keer de stroom of het internet uitvalt, kun je niet anders dan een groot anker van een Russisch schip voor je zien dat kilometerslang over de zeebodem sleept.”

Kritische Kamervragen

Daarnaast reageert ook Den Haag op de bevindingen van de podcast. Zo stelden Kamerleden Kahraman en van Dijk kritische Kamervragen over de toenemende dreiging van Russische schepen in Nederlandse wateren. Ze wilden onder meer weten welke maatregelen er zijn genomen om de dreiging het hoofd te bieden.

Beluister de podcast Spionnen op de Noordzee hier, of via je favoriete podcast-app. Of bekijk onze special over Russische spionageschepen hier of op NPO Start.

Alles wat we tot nu toe hebben gemaakt over Russische spionageschepen is op deze pagina te lezen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.