Wie wel eens online gokte of gokt, kan in theorie een boete krijgen. De sanctie zou zelfs maximaal 8700 euro zijn, plus een strafblad als de rechter zich uitspreekt. Hoe zit dit in de praktijk? 

Ja, er bestaan boetes, bevestigt De Kansspelautoriteit, de toezichthouder op gokken in Nederland. We stuiten hierop in ons onderzoek over Online Gokken. “Als u gokt bij een aanbieder zonder vergunning loopt u het risico op een boete”, schrijft de organisatie.

De sanctie is alleen volgens de Kanspelautoriteit nooit opgelegd, maar zou in theorie veel mensen treffen. Iedereen die tot 1 oktober 2021 online een wedje heeft gelegd kan volgens de regel al een boete krijgen, want tot die tijd waren álle goksites in Nederland volledig illegaal. Ook nu nog kunnen spelers dit risico lopen, want via Google kom je snel op illegale goksites terecht. En die zijn niet direct zo te herkennen.

Website kanspelautoriteit: gokken kan boete opleveren

Rechtszaken

De maatregel wordt actueel nu enkele Nederlandse gokkers rechtszaken beginnen tegen gokbedrijven. Deze week werd bekend dat zo’n 100 ex-spelers daarvoor zaken voorbereiden. Deze spelers verloren veel geld op kleurige sites met bijvoorbeeld blackjack, een fruitautomaat of voetbaltoto. En zij stellen dat de goksites misbruik maakten van hun gokverslaving.

Klagende gokkers horen alleen dat ze zelf een sanctie of zelfs strafblad kunnen krijgen. Gokbedrijven dreigen daarmee, zegt Benzi Loonstein. Hij kwam deze week in de Volkskrant in de aandacht als advocaat voor ex-gokkers. De bedrijven vertellen: ‘begin maar geen zaak want dan krijg jij een boete en strafblad’. Dat is de wereld op zijn kop, zegt hij. “Ze proberen hiermee mensen, met vaak hoge schulden, af te schrikken.’’ Een ex-gokker die anoniem wil blijven bevestigt tegenover Pointer inderdaad te zijn gewezen op de boetes.

Kansspelautoriteit

Maar een woordvoerder van de Kansspelautoriteit zegt dat er nog nooit boetes zijn uitgedeeld en laat weten dat de autoriteit ook niet van plan is dit te gaan doen. De zegsman weet ook niet precies waarom dan de maatregel bestaat. “Wij richten ons meer op de aanbieders dan op de speler, dat is veel effectiever.”

Toch blijft de tekst wel op de website staan. “Dat is iets juridisch, misschien dat we er nog een keer iets mee doen,” aldus de woordvoerder. De autoriteit ziet wel het probleem dat gokbedrijven hiermee zouden kunnen dreigen.

Zelf trad de Kansspelautoriteit de afgelopen jaren op tegen de bedrijven, bijvoorbeeld goksites die geen vergunning hebben en zich toch op de Nederlandse markt richten.

Heb jij veel geld verloren met online gokken? Ben je misleid of gevoed in een gokverslaving, bijvoorbeeld met gratis speelgeld? En overweeg je de aanbieder aan te klagen?

Legale sites

Volgens Feite Hofman, zelf ex-gokverslaafde en nu een belangbehartiger voor gokslachtoffers, is de boete voor spelers onuitvoerbaar. Op dit moment speelt 85 procent van alle gokkende Nederlanders uitsluitend op legale goksites, dus zo’n 15 procent zit nog op een illegale. “Dat zouden tienduizenden boetes zijn,” zegt hij.

De Nederlandse overheid ziet het liefste álle spelers van het illegale aanbod naar legale websites gaan, zoals Kansino, Betcity, Toto en Holland Casino. Die bedrijven hebben een vergunning gekregen, omdat ze beloven in te grijpen als spelers verslaafd raken. Ook mogen deze goksites zich niet richten op jongeren. Vandaar dat veel reclame is toegestaan voor juist deze goksites.

Al maken deze legale aanbieders het soms ook bont. Recent kreeg Toto een boete van 400.000 euro omdat de goksites zich toch had gericht op jonge spelers. En eerder toonde Pointer aan dat zowel Toto, Kansino als Betcity een verslaafde speler laten doorspelen terwijl de bedrijven weten dat de speler verslaafd is.  De directeur van Toto verklaarde dat dit was om te voorkomen dat de verslaafde speler naar een andere goksite zou gaan en daarmee uit beeld zou verdwijnen.

Toto - we willen van een verslaafde gokker een normale speler maken

Hoe legale goksites mensen nog dieper in de problemen brengen

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers