Het moet je jonger laten lijken, je huid strakker trekken en rimpels laten verdwijnen. Maar vooralsnog maakt het sommigen vooral lichter in de portemonnee. Gebruikers van een Face Yoga app, voor lessen gezichtsgymnastiek op de mobiele telefoon, voelen zich opgelicht. Er wordt zomaar iedere maand 37 euro van hun rekening afgeschreven, zonder dat ze een abonnement hebben afgesloten. Sterker nog: soms kennen ze de app niet eens. En opzeggen lukt ook niet. Wat is er aan de hand?
“Open je mond in de vorm van een O. Houd je bovenlip over je tanden. Lach om de spieren in je wang aan te spannen. Druk nu met je wijsvingers op de bovenzijde van je wang, precies onder je ogen. Relax je wangspieren. Lach nu nog een keer. Je hebt je eerste push up gedaan! Laten we er nu tien doen!”
Het publiek ligt dubbel als presentatoren van NBC News in 2018 voor het eerst kennismaken met gezichtsyoga en trouw de aanwijzingen van hun instructeur opvolgen. “Dit is belachelijk”, concludeert een van hen als de sessie voorbij is en hij zijn gezicht weer in de plooi probeert te zetten. Desondanks - of misschien wel dankzij - is de populariteit van gezichtsgymnastiek, die vooral bestaat uit gekke bekken trekken, enorm gestegen.
Huidverzorgingsmerken, beauty magazines en influencers zijn boven op de trend gesprongen. Wetenschappelijk bewijs dat de oefeningen écht effect hebben is er niet. Het kan zelfs voor meer rimpels zorgen, denken sommige dermatologen. Maar dat maakt de industrie niet uit. Het is een modetrend, en dus schieten de onlinecursussen, YouTube-video’s en apps als paddenstoelen uit de grond. Iedereen wil een graantje meepikken.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Plotseling geld afgeschreven
Eén van die apps is Face Yoga van het Estlandse bedrijf Wire Salad, dat ook Wall Pilates, Sofa Yoga en Yoga Detox in de app-winkels aanbiedt. Face Yoga biedt een persoonlijk trainingsschema met dagelijkse oefeningen, instructievideo’s en blogs met huidverzorgingsgeheimen.
“Ik had er nog nooit van gehoord”, zegt Wout uit Drenthe. Wout is een nuchtere man van in de zeventig, niet iemand die zich gewoonlijk met gezichtsverzorging bezighoudt. Maar plotseling wordt er iedere maand 37,19 euro van zijn rekening afgeschreven en overgemaakt naar een rekening van mob.faceyoga.fit. Na wat zoeken via Google ontdekt hij dat dat rekeningnummer bij de app Face Yoga: Facial Exercises van Wire Salad hoort. Een app die hij nooit heeft geïnstalleerd.
Hij stuurt een mail naar de klantenservice van Wire Salad, maar die willen hem alleen maar helpen als hij met het emailadres mailt dat hij zou hebben gebruikt om het abonnement af te sluiten. En dat is precies het probleem: dat heeft hij niet gedaan, zegt Wout. “Ik heb vervolgens geprobeerd Apple Pay hierover te benaderen. Maar zonder resultaat. Ze zeggen dat ze hier niets aan kunnen doen. En ook ABN-Amro zegt hetzelfde.”
De tekst gaat verder onder het tipformulier
Deel jouw ervaring
‘Hoe stoppen we dit?’
En Wout is niet de enige die het overkomt. Er zijn online talloze negatieve recensies te vinden van de apps van Wire Salad. “Ik kan me niet herinneren me ooit te hebben aangemeld voor deze website. Heb ook nooit de app gedownload. En nu heb ik opeens een jaarlijkse afschrijving van 119 euro in mijn PayPal”, schrijft de Nederlandse “Lvs” op Trustpilot.
Op Facebook waarschuwt Mindert de Wit zijn volgers om hun Apple Pay in de gaten te houden. “Zit je nieuws te lezen op je iPhone, zie je in een flits je bankpasje in het scherm verschijnen om elf uur ‘s avonds. Even gekeken op Rabobank app en blijkt er 36,65 euro te zijn afgeschreven. Ten name van mob.faceyoga.fit. Bank kan niks doen”, schrijft hij. Teunie Doppenberg ziet ook dat er opeens geld van haar rekening verdwijnt, schrijft ze op recensie-site Gridinsoft. “Hoe stoppen we dit?”
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Wire Salad reageert wel op de vele online klachten, maar lijkt er weinig aan te doen. “De feedback van onze klanten is belangrijk voor ons, we nemen alle klachten serieus. Ons team geeft prioriteit aan deze kwesties en zullen alle zorgen zo snel mogelijk behandelen”, schrijft het bedrijf op Trustpilot. Maar ondanks verschillende mails, heeft het bedrijf Wout niet geholpen, laat hij weten. En ook andere gedupeerden kregen hun geld niet terug.
Neprecensies
Dat het bedrijf niet helemaal in de haak is, blijkt ook al snel als we de website faceyoga.com bekijken. In tegenstelling tot de talloze negatieve recensies op Trustpilot, plaatst Wire Salad juist positieve recensies op haar website die allemaal van Trustpilot afkomstig zouden zijn. Met 4.5 van de 5 sterren, aldus het bedrijf. Maar in werkelijkheid krijgt de site maar 2.5 sterren. En die positieve recensies zijn nergens op Trustpilot terug te vinden. Ze zijn nep.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Ook de positieve verhalen in de promotievideo van faceyoga.com blijken misleidend. De vrouwen die in de video worden opgevoerd als echte gebruikers, zijn in werkelijkheid betaalde acteurs die via platforms als Twirl worden ingehuurd om een reclamepraatje op te nemen.
Wat is er precies aan de hand? Is er sprake van oplichterij? En zo ja, hoe krijgt Wire Salad het dan voor elkaar om stiekem tientallen euro’s van de rekeningen van gedupeerden af te schrijven? Pointer duikt de komende tijd in dit onderwerp en we zijn benieuwd naar jouw ervaringen!
Bij Wout zijn de afschrijvingen na enkele maanden net zo plotseling gestopt als dat ze waren begonnen. Maar naar het geld dat hij is kwijtgeraakt kan hij fluiten. “Ik heb er moeite mee dat dit zo kan gebeuren. Ik heb dit ook gemeld bij de bank. Want stel dat ik te weinig saldo op de rekening had staan, dan zou dit bedrag niet worden betaald door de bank.”