Ivanda raakt via social media in contact met een aantrekkelijke Amerikaan. Ze wordt door haar nieuwe ‘liefde’ dagelijks overladen met complimentjes. Op een gegeven moment vraagt hij haar te investeren in crypto’s, een investering die haar een fortuin zou opleveren. Ze hapt uiteindelijk toe, maar al snel blijkt dat ze is opgelicht.

Ivanda kan het nog steeds niet geloven. Hoe kon ze zo dom zijn om honderden euro’s over te maken. En dat terwijl Ivanda een baan heeft als financieel adviseur. Maar haar internetdate is zo overtuigend, dat ze op een gegeven moment toch toehapt. “Ik moest via een vriend van hem bitcoins kopen. Hij zou dat beleggen voor mij. Ik heb die beleggingssite nog bekeken. Het leek er betrouwbaar uit te zien.”

Ivanda krijgt een afschrift van haar investering, waaruit blijkt dat ze inmiddels voor tonnen aan crypto’s heeft verdiend. Maar als ze geld op haar rekening wil ontvangen, moet ze volgens de investeerder eerst belasting betalen. “Dat zou dan om 10.000 euro gaan. Dat had ik gewoon niet. Ik heb toen met de Fraudehelpdesk gebeld, die me hebben bevestigd dat dit echt onzin was.”

Oproep

Ben je het slachtoffer geworden van datingfraude? Of heb je voor een bedrijf gewerkt dat zulke chats aanbiedt? Dan willen we graag met je in contact komen. Dat kan vertrouwelijk en anoniem.

Fraudehelpdesk

Ivanda is het slachtoffer van datingfraude én beleggingsfraude. Een combinatie die ze bij de Fraudehelpdesk tegenwoordig vaker tegenkomen. Waar vroeger oplichters vooral geld vroegen, omdat ze in nood zaten, doen ze zich nu voor als iemand die steenrijk door crypto’s is geworden. Fakeapps en fakesites laten slachtoffers als Ivanda in de veronderstelling dat de investering veel rendement oplevert.

Volgens de Fraudehelpdesk zijn oplichters in datingfraude steeds geraffineerder geworden. Ze maken gebruik van allerlei social-mediakanalen als Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast nemen ze de tijd. “Slachtoffers worden echt in een verhaal meegezogen”, zegt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk “Het is allemaal zo geraffineerd. Het is niet gek dat mensen hier uiteindelijk het slachtoffer van kunnen worden.”

Datingfraude

Tim beheerde nepprofielen van vrouwen op datingsite: ‘Ik schaam me er echt voor’

Chatten met een niet bestaande vrouw: de geraffineerde wereld van de fake liefde.

Complimentjes

Ook bij Ivanda ging het allemaal heel geleidelijk. Ze is gescheiden en in coronatijd op zoek naar een nieuw contact. Op Tinder komt ze een Amerikaan tegen die graag met haar in contact wil komen. “Via Whatsapp stuurde hij me dagelijks berichtjes, waarin hij me complimentjes gaf. Ik voelde me door die berichtjes echt een supervrouw. Ook stuurde hij me foto’s van zijn privéleven en hadden we gesprekken via Skype. Het leek allemaal heel echt.”

Toch begint ze na haar investering in crypto's wel langzaam te twijfelen aan de man. Is hij dan misschien anders dan hij zich voordoet? Ze probeert zijn informatie steeds vaker te checken. “Zo zei hij dat hij eventjes vanuit zijn huis een ijsje was wezen kopen. Dat kon helemaal niet, want die ijssalon was echt kilometers verwijderd van zijn woonplek. Ook een foto met zijn moeder kon me niet overtuigen. Die vrouw zag er echt een stuk jonger uit.”

Nepprofiel

Ook nadat ze is opgelicht met de nepinvestering in crypto’s, blijft de Amerikaan haar lastigvallen. Hij verdedigt zichzelf door de schuld vooral bij de investeerder te leggen. Maar Ivanda heeft dan wel door dat ze met een oplichter te maken heeft. “Ik kwam hem echt overal tegen. De ene keer was ie getrouwd. De andere keer dokter. Ik heb hem geblokkeerd en laten weten dat het om een nepprofiel ging.”

Haar date blijkt dus toch niet de prins op het witte paard te zijn. Ivanda is aan de fraude honderden euro’s kwijt, maar dat is volgens haar niet het ergste. “Ik was er heel erg ziek van. Je twijfelt gewoon eventjes aan de mensheid. Dat iemand zo op jouw gevoel inspeelt. Daar heb ik wel een tijdje last van gehad.”

Makers