De Healy, een klein apparaatje dat frequenties uitzendt, belooft een “gezond, tevreden en bewust leven”. Met video’s op YouTube en posts op Instagram en Facebook wordt het door spirituele influencers de hemel ingeprezen. Via microstromen zou de Healy elke klacht kunnen verhelpen, van vermoeidheid en pijn tot angst en migraines, zeggen ze. Maar werkt het ook echt? Of is het vooral een slimme marketingtruc?

Wat de Healy precies doet is nog niet zo makkelijk uit te leggen. Je kunt het kleine apparaatje op je trui of overhemd spelden en vervolgens verbinden met elektrodes op je lichaam. Daarna worden microstromen je lijf ingestuurd die de membraanspanning van cellen zouden wijzigen om zo pijn te verlichten of depressies en slaapstoornissen te verminderen. De Healy zorgt op die manier voor “harmonisatie van je bio-energetische veld”, staat in de verkoopfolder. “Het klinkt heel ingewikkeld”, zegt een van de verkopers in een video op YouTube. “Je hoeft niet alles te begrijpen. Het is alsof je cellen als batterijtjes worden opgeladen.”

Healy

Wetenschappelijk bewijs dat de Healy chronische pijn, angst of depressies kan behandelen is er niet. Sterker nog, uit eerder onderzoek van Radar blijkt dat de Healy helemaal niks doet. De Healy is “totale onzin”, concludeert Wouter Serdijn, professor in de bio-elektronica, in de uitzending. “Weet niks en meet niks. Hij stuurt hoogstens willekeurige elektronische frequenties, en ook hiervan is niet bewezen dat ze invloed hebben op je cellen.”

Toch weerhoudt dat het Duitse bedrijf achter de Healy er niet van om meer producten uit te brengen. Zoals een Healy Watch en een MagHealy, dat niet alleen jezelf maar ook je drinkwater energie kan geven. Goedkoop is het niet. De basisversie van de Healy kost zo’n 500 euro. Wil je meer kwalen aanpakken, dan moet je al snel duizenden euro’s uitgeven. De producten worden via multilevel marketing verkocht, een verkoopconstructie die lijkt op een piramidespel waarbij kopers van de Healy zelf nieuwe kopers werven.

Video

Linda (niet haar echte naam) kocht het apparaatje op een paranormale beurs. “Daar stond iemand met een kraampje met de Healy”, vertelt ze. Linda kampte al een tijdje met slaapproblemen en zocht daar een oplossing voor. “Ik zat niet zo lekker in m’n vel. Ik ben manisch-depressief en was op dat moment manisch. Dan kan je van alles op je hals halen, tenminste ik wel. En op dat moment liep ik tegen de Healy aan. Die verkoper wist daar meteen op in te spelen.”

De Healy zou haar slaapproblemen snel kunnen verhelpen, verzekerde de verkoper. Waarna Linda meteen haar portemonnee trok. “Ik ben het de volgende dag thuis uit gaan proberen en kwam er eigenlijk al snel achter dat het niet werkte. Je merkt er niks van”, vertelt ze. “Ik was heel kwetsbaar toen ik op die beurs rondliep en ben in zijn mooie praatjes getuind.”

Ik ben in zijn mooie praatjes getuind

Linda

De Healy had geen enkel effect op haar welzijn, merkte Linda. “Het bleek gebakken lucht.” Ze liet het er niet bij zitten en sprak haar verkoper erop aan. “Maar die kon niks doen, hij kon mij m’n geld niet teruggeven.” Uiteindelijk heeft Linda het Duitse bedrijf zelf aangesproken en veel boze mails gestuurd. “Ik heb m’n tanden erin gezet en niet meer losgelaten. Uiteindelijk heb ik zo m’n geld teruggekregen.”

De Healy bezorgde haar uiteindelijk vooral hoofdpijn, vertelt Linda. “Het bleek te mooi om waar te zijn. Zulke apparaatjes, die werken op frequenties en blah blah blah. Als het al te mooi klinkt weet je eigenlijk al dat het niet kan kloppen. Ik had de pech dat ik daar rondliep en kwetsbaar was en dacht: Ik ga het uitproberen! Maar het is gewoon geldklopperij.”

Oproep:

Heb jij de Healy gekocht? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. Werkte het apparaat voor jou? Heeft het je veel opgeleverd? Of juist niet? Wat vind je van de organisatie en verkoopvorm? Of ken je familieleden die met de Healy de mist in zijn gegaan?

Makers