Het personeelstekort in de kinderopvang leidt tot een hogere werkdruk. Het ziekteverzuim in deze sector is hoog. Hierdoor hebben kinderopvangcentra steeds meer moeite met het invullen van hun roosters en moeten kinderopvangcentra soms zelfs groepen sluiten.

“Hi, pedagogische topper!”

Onder dit motto is kinderopvangorganisatie TintelTuin afgelopen maand op zoek gegaan naar nieuw personeel. Voor geïnteresseerden werd een speciaal evenement georganiseerd, inclusief stoelmassage. Tinteltuin heeft, net als veel andere kinderopvangcentra, steeds meer moeite om de roosters rond te krijgen en soms moeten ouders hun kinderen thuishouden. Daarom wordt alles uit de kast getrokken om personeel te werven.

“Het evenement was georganiseerd om iedereen met interesse in kinderopvang en pedagogiek kennis te laten maken met TintelTuin. Er waren workshops zoals bijvoorbeeld babymassage en voor de geïnteresseerden was er een stoelmassage. Ook waren er veel collega’s die met de deelnemers in gesprek zijn gegaan.” Zo laat een woordvoerder van TintelTuin weten.

Het evenement trok 22 deelnemers en was volgens TintelTuin een succes omdat het mogelijk 6 nieuwe medewerkers heeft opgeleverd. Maar tegelijkertijd was er op meer gehoopt. “Elke nieuwe collega is er 1! Aan de andere kant ook teleurstellend omdat wij ingericht waren op een grote opkomst en hoopten op een grote opbrengst. Helaas blijkt ook nu weer dat het werven van nieuwe collega’s een enorme opgave is.”

Duizenden vacatures

De krapte op de arbeidsmarkt is voelbaar in de kinderopvang en vooral voelbaar voor ouders. Nu al moeten kinderdagverblijven door gebrek aan personeel groepen tijdelijk sluiten en moeten ouders zich in allerlei bochten wringen om andere opvang voor hun kinderen te regelen. In de kinderopvang is een groeiend tekort aan pedagogisch medewerkers. Inmiddels zijn er meer dan 3000 onvervulde vacatures in deze sector.

Oproep

Moet jij je kind ook wel eens thuis houden omdat de kinderopvang te weinig personeel heeft? En wat zijn daarvan voor jou de gevolgen?

‘Giftige cocktail’

Het huidige personeelstekort neemt naar verwachting de komende jaren eerder toe dan af. In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet staan plannen om de vergoeding voor kinderopvang flink te verhogen. Voor werkende ouders wordt de kinderopvang dan bijna gratis. De vraag naar kinderopvang zal hierdoor stijgen. Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) zijn hierdoor de komende 5 jaar nog eens 32 duizend extra medewerkers nodig in de kinderopvang.

Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang noemde dit eerder al een ‘giftige cocktail’. Ze verwacht een explosie van de vraag als in 2025 de kinderopvang nagenoeg gratis wordt.

Oproep

Moet jij je kind ook wel eens thuis houden omdat de kinderopvang te weinig personeel heeft? En wat zijn daarvan voor jou de gevolgen?