Van drie dagen opvang naar nul. Het dochtertje van Rik komt er bij Ska Kinderopvang per september niet meer in. “Ze zeggen gewoon: zoek het maar uit.”

Zijn dochter had de drie ‘wendagen’ voor nieuwkomers nog maar net achter de rug, toen Ska Kinderopvang uit Amersfoort onlangs besloot het contract alweer op te zeggen. Rik* verliest niet één, niet twee, maar alle drie de opvangdagen. “We vinden het onbegrijpelijk dat Ska nog een contract met ons is aangegaan en ons vervolgens volledig op straat zet. Wij zijn bereid iedere dag die mogelijk is af te nemen, en ook qua locaties zijn we flexibel, maar hier is simpelweg niet eens naar gevraagd.” 

In totaal zegt Ska zo’n 5 procent van de contracten met ouders (deels) op vanwege een tekort aan personeel. En dus kunnen zo’n 200 kinderen uit Amersfoort per half augustus of 1 september niet meer terecht. Ouders krijgen te horen dat ze hun kind niet meer op voorkeursdagen kunnen brengen, van locatie moeten wisselen, of de opvang helemaal verliezen.

Oproep

Ben jij jouw plek bij de kinderopvang kwijtgeraakt? Pointer komt graag met je in contact.

Gevoelens van onmacht, radeloosheid en “vooral heel veel stress” voeren de boventoon bij Rik, maar daarachter schuilt onbegrip. Hoe kan een contract waarvan de inkt nog vers is, nu alweer verscheurd worden? Maanden stond zijn dochter op de wachtlijst. Wisten ze toen echt nog niet dat ze hun belofte niet waar konden maken? “Als we dit eerder hadden geweten dan hadden we nog naar een alternatief kunnen zoeken. Dat lijkt nu haast onmogelijk.” 

Ouders die hierdoor gedupeerd zijn geraakt beraden zich nu op juridische stappen tegen de kinderopvangorganisatie, die in de regio Amersfoort de grootste is. Koos Dirksen, vader van twee dochters die na schooltijd al jaren worden opgevangen door Ska, wist na de eerste aankondiging meteen dat hij het hier niet bij zou laten zitten. “Als ze eruit worden gezet, dat accepteer ik gewoon niet. Ik breng ze gewoon, of ik start een rechtszaak.” 

Kinderopvang verbreekt contracten met ouders: zit jij binnenkort zonder opvang?

Kinderopvang verbreekt contracten met ouders: zit jij binnenkort zonder opvang?

Pointer komt graag in contact met ouders die hun plek bij de opvang (deels) zijn kwijtgeraakt.

Dirksen hoeft zich over de opvang van zijn dochters overigens voorlopig geen zorgen te maken; zij mogen blijven. Maar ongeacht of hij nou zelf slachtoffer is of niet, die juridische stappen moeten er wat hem betreft komen. “Dat lost het personeelstekort niet op, maar ik vind dat je niet een aantal ouders het slachtoffer kan maken van een probleem voor alle leden van de stichting. Iedereen voelt aan zijn klompen wel aan dat dit eigenlijk niet kan.” 

Inmiddels hebben ruim 20 gedupeerde ouders aan Dirksen laten weten zich te willen verenigen in een gezamenlijk kort geding tegen Ska, waaronder ook Rik. “Niet om mijn plek terug te krijgen, want wat moeten ze dan, een ander eruit schoppen? Nee. Het gaat mij om de manier waarop Ska dit doet, daar begrijp ik niets van. Dumpen we het probleem bij enkele ouders, of moet iedereen een beetje inleveren?”  

Ook Koos hoopt dat een kort geding Ska terug naar de tekentafel dwingt. “Af en toe uitval of moeten wisselen van dagen is voor ouders ook heel erg vervelend, maar gedeelde smart is halve smart. Hoe het nu gaat kan gewoon niet."

*Zo lang Rik nog geen nieuwe kinderopvang heeft gevonden, wil hij niet met achternaam worden genoemd. Zijn volledige naam is bij de redactie bekend.

**Ska Kinderopvang was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Oproep

Ben jij jouw plek bij de kinderopvang kwijtgeraakt? Pointer komt graag met je in contact.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers