Zeker honderd ouders zitten vanaf september mogelijk (deels) zonder kinderopvang. Ska Kinderopvang, de grootste opvang in de regio Amersfoort, zegt 5 procent van de contracten met ouders op. Brancheorganisaties vermoeden dat het niet lang duurt tot anderen zullen volgen. 

In totaal neemt Ska per september ‘met pijn in het hart’ (deels) afscheid van ongeveer 200 kinderen, zegt Loes Ypma van Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK).

De organisatie ziet het verbreken van contracten als enige mogelijkheid om ‘het aantal kinderen weer in balans te brengen met de beschikbare medewerkers’, schrijven ze in een brief aan ouders. Al langere tijd zoekt Ska naar eigen zeggen met man en macht naar nieuw personeel, maar op dit moment staan er 40 vacatures open. Sollicitanten zijn er niet, of te weinig.

Oproep

Pointer komt graag in contact met ouders die hun plek bij de opvang (deels) zijn kwijtgeraakt. Moet jij de komende maanden op zoek naar een nieuwe kinderopvang? En wil je met ons delen met welke hobbels dit gepaard gaat?

Inkrimpen is volgens Ska noodzakelijk om de werkdruk voor medewerkers ‘op een gezond niveau [te] brengen’ en de betrouwbaarheid voor ouders te vergroten. Honderden ouders krijgen te horen dat ze hun kind niet meer op de voorkeursdagen kunnen brengen, of dat ze van locatie moeten wisselen. Sommige ouders staan vanaf september helemaal met lege handen. Zij moeten op zoek naar een nieuwe kinderopvang en krijgen hierbij soms voorrang op de wachtlijst.

Voorrang, maar dan?

Of de voorrangspositie alleen geldt voor andere opvanglocaties van Ska zelf, of ook voor andere kinderdagverblijven in de regio, is volgens Ypma nog niet bekend. Hoe dan ook staan veel ouders de komende maanden voor een fikse uitdaging. “Het wordt lastig voor ouders om voor die tijd een andere plek te vinden, want het personeelstekort is een sectorbreed probleem en overal zijn wachtlijsten”, zegt Ypma. “We kunnen helaas geen ijzer met handen breken.”

Daarnaast benadrukt Ypma dat meer sectoren te maken hebben met personeelstekorten, zoals de zorg en het onderwijs. “De oplossing voor al die tekorten begint bij de kinderopvang, want voor iedere pedagogisch medewerker kunnen gemiddeld 7 ouders aan het werk. Daar moeten we dus de hoogste prioriteit aan geven.”

personeelstekort kinderopvang

Ouders de dupe van personeelstekort kinderopvang

Door toenemend personeelsgebrek moeten kinderdagverblijven soms groepen sluiten

Volgens Brancheorganisatie Kinderopvang, de grootste belangenbehartiger van de opvang in Nederland, hebben nog twee andere kinderopvangorganisaties de afgelopen maanden lopende contracten met ouders moeten verbreken vanwege het tekort aan personeel. Om welke kinderopvanglocaties dit gaat, en hoeveel ouders hiervan de dupe zijn geworden, kan de brancheorganisatie niet zeggen.

'De rek is eruit'

Directeur Emmeline Bijlsma vermoedt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. “Ik snap het wel als organisaties dit nu als een steeds reëlere optie zien, want we zeiden een halfjaar geleden al dat de rek eruit is. Ook het sluiten van groepen hadden we voor september nog niet meegemaakt, en nu gebeurt het bij schering en inslag.”

Dat Ska al lange tijd te maken had met een fors personeelstekort was onder ouders wel bekend. Ongeveer eens in de maand kreeg Cornelie Moolhuizen, moeder van een 2-jarige dochter die op maandag en dinsdag naar de opvang van Ska gaat, te horen dat ze haar dochter thuis moest houden. “Dat noemden ze een ‘georganiseerde sluiting’ maar het voelde heel ad hoc. Op donderdagmiddag kreeg je dan bijvoorbeeld te horen dat ze op maandag niet kan komen.”

Noodgreep

Maar dat een opvang ervoor kan kiezen om lopende contracten met ouders te verbreken was voor haar een onaangename verrassing. Vorige week kregen alle ouders van de 4000 kinderen die bij Ska naar de opvang gaan al te horen dat de organisatie contracten ging ontbinden, maar nog niet op welke schaal.

“We zaten wel echt even met de handen in het haar, want een andere oplossing hebben we niet. We hebben niet echt een netwerk in de buurt en onze ouders wonen ver weg. In allerijl hebben we onze dochter maar alvast bij de peuterspeelzaal ingeschreven, mochten we in september geen plek meer hebben. Maar dat zou wel echt een noodgreep zijn, want dat is alleen maar in de ochtend.”

Vanaf vandaag kan Cornelie weer opgelucht ademhalen, want geen bericht is goed bericht. Wie gisteren einde dag nog niets heeft gehoord mag voorlopig nog blijven.

Rectificatie 16 juni: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Ska aan alle gedupeerde ouders heeft laten weten waarom juist zij zijn uitgekozen. Uit ouderreacties op ons artikel blijkt dat dit niet voor iedereen geldt, daarom hebben we dit aangepast.

Oproep

Pointer komt graag in contact met ouders die hun plek bij de opvang (deels) zijn kwijtgeraakt. Moet jij de komende maanden op zoek naar een nieuwe kinderopvang? En wil je met ons delen met welke hobbels dit gepaard gaat?

Makers