23 augustus 2017

Overlast door bromtonen in Nederland: een overzicht

Bekijk meer artikelen over: Wonen en leefomgeving Bekijk meer artikelen over: Geluidsoverlast

Overlast van laagfrequent geluid, bromtonen dus, is grofweg in te delen in drie categorieën. Dat leiden we af uit de informatie die we verzamelen bij het onderzoek voor onze Monitor-uitzending over laagfrequent geluid.

De eerste categorie is: overlastmeldingen die uiteindelijk terug te voeren zijn op een medische oorzaak bij de klager. Oorsuizingen bijvoorbeeld, ook wel bekend als tinnitus.

Bij de tweede categorie wordt er wel een storende toon gemeten, maar het wordt niet duidelijk waar die vandaan komt. Die categorie komt best vaak voor.

De laatste categorie is er één van het soort 'eind goed, al goed': er is overlast, er wordt een toon gemeten, het is duidelijk waar die vandaan komt en door aanpassingen aan de bron verdwijnt de toon.

Grote affaires

We hebben een aantal grote bromtoonaffaires op een rij gezet voor je. Allemaal gevallen van overlast door laagfrequent geluid die we tegenkwamen bij onze research.Bij sommige zijn meer dan 100 mensen betrokken, anderen blijven klein in omvang maar kosten wel honderdduizenden euro's vanwege onderzoeken die zonder veel resultaat blijven. Het is geen compleet overzicht, maar het geeft wel een goede indruk van de ervaringen van mensen met bromtonen.