De konikpaarden uit de Oostvaardersplassen die zijn overgeplaatst naar andere gebieden hebben het daar ook moeilijk. In het Lauwersmeergebied in Groningen moesten de hengsten naar de slager omdat ze te opdringerig waren. Op Texel kon slacht van de kudde nipt worden voorkomen, maar is de inspectie kritisch over de zorg voor de dieren.

In de Oostvaardersplassen was het lot van de konikpaarden onderdeel van een strijd tussen Staatsbosbeheer en dierenactivisten. De strenge winter van 2018 zorgde voor weinig voedsel in het natuurgebied, met duizenden dode grote grazers (heckrunderen, edelherten en konikpaarden) tot gevolg.

Dit is een verhaal van ReportersNL, de rubriek met regionale onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV Reporter Radio. Deze week deed mediapartner Noordhollands Dagblad onderzoek naar het lot van de kudde Konikpaarden op Texel.

Dierenactivisten protesteerden tegen de keuze van Staatsbosbeheer om de dieren niet bij te voeren. Volgens de Staatsbosbeheer zou bijvoeren de natuur te veel verstoren. Dit was tegen het zere been van dierenactivisten die soms balen voedsel over het hek gooiden om de grazers toch te eten te geven.

Verhuizing

De provincie Flevoland besloot op 18 september 2018 uiteindelijk dat het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen moest worden teruggedrongen. Zo’n 1000 edelherten moesten worden afgeschoten, de heckrunderen mochten blijven en voor 180 konikpaarden wachtte verhuizing.

Veel paarden vonden een onderkomen in Wit-Rusland, maar sommigen verhuisden binnen Nederland. Natuurgebied de Slufter op Texel kreeg in januari 2019 twintig konikhengsten. Het Lauwersmeergebied in de provincie Groningen ontving toen een kudde van 41 paarden, 28 merries en 13 hengsten.

Opdringerige paarden

Toch werden in het Lauwersmeergebied alle 13 hengsten in februari dit jaar, na slechts een jaar in het gebied, naar het slachthuis gebracht. De paarden zouden te opdringerig zijn naar bezoekers. Ook op Texel werd in diezelfde periode opdringerigheid als reden opgevoerd om de hele kudde te laten slachten.

Dat werd uiteindelijk voorkomen na fel protest en een door duizenden ondertekende petitie. Journalist Anja Roubos deed voor Noordhollands Dagblad onderzoek naar de kudde op Texel en kan de betrokkenheid wel verklaren: “Het is een prachtig gezicht om de paarden te zien, ze werden echt meteen in het hart gesloten door de Texelaars”, zegt Roubos in Reporter Radio.

Uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad bleek dat er helemaal geen incidenten tussen bezoekers en de paardenkudde op Texel zijn gemeld. “Wij hebben wel verschillende meldingen gehad, want wachten niet op incidenten en nemen ook daar onze verantwoordelijkheid”, reageerde Joke Bijl, woordvoerder van Staatsbosbeheer, in de uitzending.

Kreupel paard

De inspectie is kritisch op de zorg voor de kudde op Texel door Staatsbosbeheer. Een kreupel paard liep daar maanden rond, tot het september afgelopen jaar werd ingeslapen. De dierenarts werd er pas bijgehaald toen een inspecteur van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) daarom vroeg, meldde het Noordhollands Dagblad vrijdag.

“De NVWA meldde dat als er niet binnen twee dagen actie zou worden ondernomen, er een bestuursrechterlijke procedure gestart zou worden. Dat had effect. Een dag later was het paard afgemaakt”, licht journalist Anja Roubos in de uitzending van Reporter Radio toe. Joke Bijl, Staatsbosbeheer reageerde in de uitzending: “Die woorden in de mail zijn niet ongebruikelijk. Daarop ondernemen wij natuurlijk direct actie en dat is ook gebeurd.”

Voor de Konikpaarden op Texel is nu wel een toekomst. Afrastering moet voor meer afstand tussen de dieren en bezoekers zorgen. Ook zijn de meest kwetsbare gedeelten van het natuurgebied afgerasterd, zodat de paarden deze niet kapottrappen.

ReportersNL: Paardenkolonie uit Oostvaardersplassen ook op Texel in de probleme

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.