13 december 2019

Patty Brard ging naar België voor haar maagverkleining. Daar beslissen artsen zelf of ze iemand opereren

Bekijk meer artikelen over: Gezondheid en zorg Bekijk meer artikelen over: Obesitas

‘Ik herken mezelf niet meer. Ik voel me al zó anders,’ aldus presentatrice en voormalig LUV-zangeres Patty Brard in het Algemeen Dagblad (AD). Begin 2018 onderging zij een maagverkleining en sindsdien is ze al kilo’s kwijt. Voor de operatie week ze uit naar het Belgische Aalst. Heb jij je ook in België laten opereren? Laat het ons weten, want voor ons onderzoek naar obesitas zijn we benieuwd naar jouw ervaring. 

Brard worstelde al jaren met haar gewicht, zo vertelt ze in het AD. Op een gegeven moment ging de knop om. ‘Toen ik op een dag op de weegschaal ging staan, woog ik 97,9 kilo. Ik schrok me dood en dacht: Nu is het klaar.’ Na veel omzwervingen ging ze uiteindelijk in België onder het mes voor een zogenoemde gastric bypass.

Waarom naar België?

Mensen komen in Nederland alleen in aanmerking voor een maagverkleining als ze aan bepaalde richtlijnen voldoen. Zo moet je een BMI (Body Mass Index, oftewel: je gewicht gedeeld door je lengte in het kwadraat) hebben van 40 of hoger, óf een BMI van 35 in combinatie met een ziekte, zoals slaapapneu of diabetes. Alle andere mensen maken geen kans. Maar in België wèl: daar beslissen de artsen namelijk zelf of ze opereren.

Dat was ook het geval bij Brard. Zij had voor Nederlandse standaarden een te laag BMI, maar kon wel in België terecht. Je moet dan wel de operatie zelf betalen.

In België gaat het sneller

Wouter Leclercq, bariatrisch chirurg in het MMC in Veldhoven, vertelt dat zowel de screening vooraf als de nazorg na de operatie in België anders zijn dan in Nederland: veel korter vooral. ‘Bij ons ben je maanden bezig voordat je geopereerd wordt. Een multidisciplinair team, met onder meer een diëtist en een psycholoog, screent patiënten vooraf en begeleidt hen tijdens een traject. Ook na de operatie kom je nog jarenlang op controle in het ziekenhuis. In België kun je veel sneller worden geopereerd. Daarom gaan sommige mensen daarheen.’

Er zijn trouwens ook Nederlandse zorgverzekeraars, waaronder Zilveren Kruis en VGZ, die een maagoperatie uitgevoerd in België vergoeden. Dan moet je als patiënt wèl aan de Nederlandse richtlijnen voldoen.

Maurits de Brauw, bariatrisch chirurg in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp, vindt het opmerkelijk dat operaties van Nederlandse patiënten in België worden betaald door de zorgverzekeraar. ’We hebben in Nederland maar liefst achttien behandelcentra waar je een maagoperatie kunt ondergaan. De voor- en nazorg is hier heel goed. Waarom worden mensen doorverwezen naar bijvoorbeeld Brugge? Dat is voor mij totaal onduidelijk.’

Auteurs

J.M.

Judith Meulendijks

Redacteur