Eén op de zeven vrouwen tussen de 18 en 29 in Nederland gebruikt natuurlijke methoden om een zwangerschap te voorkomen. Dat blijkt uit cijfers die stichting Rutgers vandaag publiceert. 39 procent van die vrouwen geeft aan het (heel) vervelend te vinden als zij nu zwanger zouden worden. 

Rutgers, het expertisecentrum voor seksualiteit, startte dit onderzoek vanwege signalen over toenemend gebruik van natuurlijke methoden om zwangerschap te voorkomen. De vragenlijst werd uitgezet onder 1648 vrouwen van 18 tot en met 29 jaar. De vrouwen die meededen hebben allemaal in het afgelopen jaar zogeheten ‘penis-in-vagina-seks' gehad. Ongeveer de helft van de vrouwen die natuurlijke methoden gebruikt doet dit al minstens één jaar. Een belangrijke reden daarvoor is dat ze geen hormonen meer in hun lijf willen. 

Apps

Bij natuurlijke methoden hebben vrouwen tijdens vruchtbare dagen geen seks (periodieke onthouding), of gebruiken ze een condoom. Er zijn verschillende manieren om vruchtbare dagen te meten. Voorbeelden daarvan zijn: je vruchtbare dagen bijhouden in de agenda, vruchtbaarheidsapps gebruiken, of temperatuurmeten. Ruim 60 procent van de vrouwen geeft aan een condoom te gebruiken als zij op vruchtbare dagen wel seks hebben. 

Factcheck_abortus_Fvd

Pointer Factcheck: Spijt van abortus?

Periodieke onthouding

Volgens Esther Nijhuis, gynaecoloog bij ziekenhuis Nij Smellinghe, zijn deze natuurlijke methoden minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld de spiraal of de anticonceptiepil, en dus vooral bedoeld voor mensen die het niet erg zouden vinden zwanger te raken: “Periodieke onthouding is nu makkelijker, want je hebt daar apps voor en je houdt het gewoon bij. Maar dat heeft wel als voorwaarde dat je een regelmatige cyclus hebt. En juist jonge vrouwen hebben nog niet meteen een regelmatige cyclus. En als je het dus heel belangrijk vindt dat je niet zwanger raakt, dan is dat niet zo’n goede methode.” 39 procent van de vrouwen die deelnamen aan het Rutgers-onderzoek geeft aan het (heel) vervelend te vinden als zij nu zwanger blijken te zijn.

Afkeer van hormonen 

Het overgrote deel van de vrouwen (62%) geeft als reden om natuurlijke methoden te gebruiken aan geen hormonen te willen. Nijhuis herkent die afkeer van hormonen: “Er is nu een heel erge trend van je jezelf willen zijn. Mensen willen liever geen vreemde dingen meer in hun lijf stoppen.” 41 procent van de vrouwen die natuurlijke anticonceptie gebruikt noemt als reden: meer in contact willen zijn met het eigen lijf. Van de groep vrouwen van 18 tot 24 geeft 18 procent als reden dat ze vaker positieve verhalen over natuurlijke methoden op sociale media zien.

Pointer Checkt, een Youtubeserie voor NPO3, doet onderzoek naar de anticonceptiepil. De uitzending over dit onderwerp komt in februari online en is te zien op het Youtubekanaal van NPO3.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Redacteur