Pensioenfonds ING heeft een groot deel van zijn aandelen in olie-, gas- en kolenbedrijven vorig jaar verkocht. Dit bevestigt het pensioenfonds na vragen van Pointer. Het fonds heeft dit niet naar buiten gebracht, volgens onze bronnen om de ING Bank niet in verlegenheid te brengen. De bank financiert de fossiele industrie nog voor miljarden euro’s. Het nieuwe beleggingsbeleid van het fonds dicteert de verkoop van onder andere Shell, ExxonMobil en Chevron.

We spraken met twee deelnemers (namen bekend bij de redactie) die op donderdag 6 oktober 2022 aanwezig waren bij een panelgesprek met het pensioenfonds, dat onafhankelijk zegt te opereren van de bank. Het gesprek ging over het duurzaamheidsbeleid van het fonds en de beleggingen in fossiele brandstofbedrijven.

Panelgesprek

Bestuurder en directeur beleggingen van het pensioenfonds Wim van Iersel heeft volgens één van de deelnemers gezegd dat het fonds al sinds september 2022 de aandelen van bedrijven heeft verkocht volgens de richtlijnen uit de European Climate Benchmarks. Het gaat om bedrijven die hun omzet voor meer dan 1% uit kolen, 10% uit olie of 50% uit gas halen. Pensioenfonds ING bevestigt dat het deze maatstaf sinds vorig jaar hanteert.

Die stap wilden ze liever niet aan de grote klok hangen

Deelnemer

Volgens een deelnemer is Shell specifiek genoemd als voorbeeld waar zij niet langer in investeren. “Tussen deze vier muren: wij zijn dit jaar grotendeels uit fossiel gestapt”, zei Van Iersel volgens deze deelnemer. Het fonds wil geen namen noemen van verkochte bedrijven vóór de publicatie van het jaarverslag in mei dit jaar. In de laatst gepubliceerde portefeuille van het pensioenfonds stonden meerdere bedrijven die niet aan de nieuwe maatstaf voldoen, zoals ExxonMobil (12,6 miljoen euro aan beleggingen), Chevron (10,9 miljoen) en het Noorse Equinor (1,1 miljoen). Shell stond toen nog voor 8,6 miljoen in de boeken van Pensioenfonds ING.

Stilzwijgen

"Maar die stap wilden ze liever niet aan de grote klok hangen vanwege het mogelijk in verlegenheid brengen van ING Bank. Toen wij wezen op de onafhankelijkheid van het pensioenfonds, vertelde hij dat ze de relatie met de moeder [ING Bank, red.] wel goed wilden houden.”

teaser hoe vies is jouw pensioen

Hoe vies is jouw pensioen?

Het pensioenfonds gaat inhoudelijk niet in op wat Van Iersel gezegd heeft. Los van het panelgesprek hebben de gesproken deelnemers niks meer gehoord over de nieuwe uitsluiting van fossiele brandstofbedrijven. Na onze vragen levert het pensioenfonds geen bewijs dat het nieuwe uitsluitingsbeleid is gecommuniceerd. In het antwoord op de vraag of dit gebeurd is verwijst het fonds onder andere naar communicatie over zijn langetermijndoelstellingen over het klimaatakkoord van Parijs. In 2050 wil het fonds met zijn beleggingen klimaatneutraal zijn. Het fonds zegt in april dit jaar de deelnemers op de hoogte te brengen van het nieuwe uitsluitingsbeleid.

Verdergaande stap uitsluiting fossiele brandstofbedrijven

Pensioenfonds ING zegt in 2021 in zijn uitsluitingsbeleid al de meest vervuilende fossiele bedrijven uit te sluiten. Met de nieuwe verkoop breidt het pensioenfonds de uitsluitingscriteria voor bedrijven in kolen, olie en gas nu verder uit.

Dit is een geweldige stap van het pensioenfonds.” zegt Liset Meddens, oprichter van Fossielvrij NL. Haar stichting voerde onder andere jarenlang campagne om het grootste pensioenfonds van Nederland ABP te bewegen om afscheid te nemen van zijn aandelen in de fossiele industrie. “Blijkbaar ziet Pensioenfonds ING wel de urgentie van de klimaatcrisis en verbinden zij daar hun conclusies aan. Het is natuurlijk helemaal opvallend omdat het pensioenfonds aangesloten is bij een bank die zelf een andere koers kiest."

221115_ING_nieuws.jpg

ING op twee na grootste financier vervuilende Amerikaanse vloeibaar gasfabrieken

Nieuwe vloeibaar gas terminals vormen direct gevaar voor klimaatdoelen.

Meddens betreurt het dat Pensioenfonds ING dit (nog) niet naar buiten brengt: “Het is natuurlijk wel ontzettend belangrijk om dat statement te maken. Dat heb je ook gezien met ABP. Doordat ze daarmee naar buiten kwamen, inspireerden ze ook allerlei andere pensioenfondsen en kwam het debat wereldwijd op gang.”

Reactie ING Bank

ING Bank laat weten op de hoogte te zijn van deze nieuwe stap. “In de reguliere overleggen die wij hebben met het Pensioenfonds ING is het belang van verduurzaming van de beleggingsportefeuille door ons ook benadrukt. Het blijft natuurlijk de beslissing van het fonds hoe ze hier mee omgaan.

Makers