Pal naast de beschermde natuur van De Hoge Veluwe moet een luxe resort hotel verrijzen. Met 65 kamers, een 50 tot 60 meter hoge uitkijktoren, een vijver en 14 ecolodges. Bewoners van Hoenderloo zijn er niet gerust op. 

De plannen van initiatiefnemer Park De Hoge Veluwe voor het luxe resort hotel zijn nog in een pril stadium, maar worden steeds serieuzer zo lijkt het. “Het wordt een behoorlijk groot hotel, met zo’n 270 bedden”, vertelt buurtbewoner Michaël Willemsen. Hij maakt zich, net als andere bewoners, zorgen over de komst van dit flinke hotelcomplex op de plek waar in 2016 voetbalclub SV Beatrix zijn deuren sloot, en waar nu een imker bijen houdt.

Willemsen woont in Hoenderloo op zo’n 100 meter van de ingang van Park De Hoge Veluwe, die voor de bouw van het hotel wat verplaatst zal worden. “Het aanleveren van goederen komt voor mijn deur”, zo vreest hij. Willemsen verwacht een flinke toename in verkeer, niet alleen van leveranciers en toeristen die het hotel bezoeken, maar ook personeel dat door het hotel zal worden aangetrokken.

Perceel met te koop staande villa-kavels

Luxe villa’s naast beschermd natuurgebied bedreigen Veluwse dassen en uilen

Wat zijn de gevolgen van de woningbouw voor de natuur?

En dat is slecht nieuws voor de natuur, zo denkt hij. Willemsen: “Wat denk je van alle gasten en personeel die met de auto komen?” Het gebied waar het hotel komt wordt opnieuw ingedeeld. “En wat doet dat met de dieren die daar nu leven? Vleermuizen bijvoorbeeld: gaan die verkassen?” De natuur wordt volgens Willemsen ‘steeds verder verdrukt’. Willemsen: “De Hoge Veluwe lijkt steeds meer op een pretpark dan op een natuurpark”. Een voorbeeld? “Het Nederlands Kampioenschap burlen”. De jaarlijkse talentenwedstrijd in het Park De Hoge Veluwe wie het beste de bronstroep van een edelhert kan nadoen, wordt een steeds groter evenement.

Ook buurtbewoner Bert Boks snapt niet dat dit hotel gebouwd gaat worden, zeker niet met de huidige stikstofproblemen. De beoogde bouwlocatie is in eigendom van Park De Hoge Veluwe en ligt ook aan het Park: pal naast Natura 2000-terrein dus. “Boeren in de buurt hebben moeilijkheden, ondernemers hebben er last van, woonstarters in ons dorp krijgen geen vergunning om te bouwen, maar dan gaan we zomaar in zo’n prachtig gebied een megalomaan project neerzetten?”

De kleur van de viooltjes

Afgelopen maart werd een bijeenkomst georganiseerd om de bewoners vroegtijdig te informeren over de hotelplannen. En misschien ook wel om de angel uit mogelijke protesten te halen. Maar volgens Boks is er weinig inspraak mogelijk omdat de plannen al vast staan. “Langs de rand van het project, langs de weg, bouwen ze een wal van zand dat ze uit de grond hebben moeten halen voor de bouw. Wij mogen dan nog meepraten over de kleur van de viooltjes, maar daar houdt het mee op.”

woningen vs bos

Waar gaan we woningen bouwen? In Purmerend wellicht in het bos

In Purmerend maakt het Purmerbos (deels) plaats voor een woonwijk. Inwoner en natuurgids Louis Boersma is boos.

De huidige schets van het plan laat zien dat een hoge uitkijktoren onderdeel wordt van het hotel. Daar kunnen toekomstige hotelgasten ver uitkijken over de Veluwe, maar de dorpsbewoners vrezen voor hun privacy. Ook maken zij zich zorgen over de schaal van de nieuwbouw die totaal uit verhouding lijkt met het wat kneuterige, kleinschalige dorp.



Prestigeproject


“In mijn ogen is het hotel een prestigeproject”. Niemand zal volgens Willemsen van het hotel profiteren, behalve dan Park De Hoge Veluwe dat de pacht van het hotel zal innen. En de toeristen. “Ik denk dat de natuurwaarden van het park nu te weinig opleveren. Het resort hotel moet de goed gefortuneerde toerist aantrekken die wat te besteden heeft.” Ook Bert Boks betwijfelt of het dorp iets aan het hotel gaat hebben. “Kijk, de hele zomer zit het dorp vol met toeristen. Dat vinden we niet erg, het hoort erbij en we eten ervan. Maar ik vraag me af in hoeverre het dorp van het hotel gaat profiteren. Die mensen zitten de hele dag in het Park De Hoge Veluwe of in het luxe hotel.”



Het Park de Hoge Veluwe laat weten dat het te prematuur is om nu al een vergunning aan te vragen. Het hotelproject is in de eerste ontwikkelingsfase. Een woordvoerder laat weten: “Juist om reacties te horen hebben we in een vroeg stadium direct omwonenden, de dorpsraad en uiteindelijk het hele dorp Hoenderloo uitgenodigd om kennis te maken met ons plan. We hebben geluisterd naar zowel positieve reacties als zorgen. Zodra we verder zijn met onze plannen, wordt een participatietraject opgezet, waarbij belanghebbenden inspraak in de ontwikkeling krijgen.” De gemeente Ede (op wiens grondgebied de beoogde bouwlocatie ligt) vindt het idee voor een resort hotel in beginsel positief. Ook begrijpen ze de zorgen van de inwoners van Hoenderloo omdat een resort hotel flinke impact op de omgeving heeft. Als de plannen duidelijker zijn, zal de gemeente een definitief oordeel over de plannen vellen.

Oproep

Als er gebouwd wordt in of vlakbij kwetsbare natuur dan moet er vaak gecompenseerd worden op een andere plek. Hoe zit het eigenlijk met die compensatieprojecten? Leveren die mooie natuur op of wordt dat toch een beetje vergeten? Deel je verhaal met ons.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers