In Purmerend maakt een deel van het Purmerbos plaats voor een woonwijk. Inwoner en natuurgids Louis Boersma snapt het niet. “Het is bewezen hoe belangrijk groen is voor het welzijn van mensen, maar als er gebouwd moet worden, is dat ineens vergeten.” 

In ons onderzoek Gevecht om de grond kijken we naar de strijd om land: waar gaan we woningen bouwen, voedsel verbouwen, waar zetten we windmolens neer, waar komen datacenters en is er nog plek voor natuur? In Purmerend is er iets bijzonders aan de hand: de gemeente, een projectontwikkelaar én Staatsbosbeheer slaan de handen ineen en ontwikkelen ‘Oostflank Purmerend’: op de plek waar nu een golfbaan en het Purmerbos liggen, komt straks een woonwijk.

Oproep

Wat is jouw gevecht om de grond? Jouw uitzicht versus windmolens? Jouw nieuwbouwwoning versus de das? Of een datacenter in jouw gemeente? Tip ons!

Plannen

Maar wat er precies gebouwd gaat worden, is nog onduidelijk volgens inwoner Louis Boersma: “Dat is een beetje het vage van het verhaal. Het zou om 4.000 woningen gaan, maar de gemeente schroeft het steeds verder op.” De gemeente Purmerend laat weten nu te rekenen op 5.000 woningen, maar benadrukt dat er nog geen ‘gebiedsvisie’ ligt, dus dat er nog niks vastligt. Wat wel duidelijk is, is dat er in de meeste scenario’s een gedeelte van het Purmerbos en een gedeelte van een golfbaan plaats gaan maken voor een woonwijk. De natuur wordt gecompenseerd met een nieuw stuk bos, ergens anders.

Gevecht om het weiland

Zorgen om vinexwijk op Drents platteland: “We gaan het landschap gewoon volplempen”

Door een geplande vinexwijk gaat het inwonertal van het Drentse gehucht Dieverbrug van 50 naar 550 inwoners. Inwoner Maureen is bang dat de plattelandscultuur verloren gaat.

En daar zit voor natuurgids van IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) Boersma de pijn, want een bos groeit niet zomaar terug. “Elke leek op natuurgebied die je dit uitlegt, dat een bos 30 tot 35 jaar nodig heeft om te worden wat het is, snapt dat dit niet kan.” Volgens Boersma staat er nu een jongvolwassen bos, dat in de loop van de jaren aantrekkelijk is geworden voor diersoorten. Als dat verdwijnt zijn er soorten die zich makkelijk aanpassen, zoals een koolmees of een merel, maar ook soorten die dat niet kunnen, zoals insecten, vele vogelsoorten en sommige zoogdieren. Boersma: “Waar moeten die naartoe? Je kan wel zeggen dat er een nieuw stuk bos komt, maar het gaat heel lang duren voordat je wat terugkrijgt. Voor veel dieren verdwijnt hun leefgebied gewoon.”

Daarnaast vraagt Boersma zich af of het wel nodig is om groen op te offeren voor woningen. “De gemeente is ook elders - binnenstedelijk - al bezig met bouwplannen. De woonbehoefte van Purmerend is helemaal niet zo groot. Maar de gemeente geeft steeds aan dat het niet voldoende is, dus willen ze in het groen bouwen: maar dat maken ze niet hard met cijfers.” De bevolkingsprognose van de provincie staat inderdaad op slechts 4.100 woningen voor Purmerend. Maar de gemeente Purmerend laat weten dat ze ruim 10.000 woningen wil ontwikkelen, ook voor inwoners in de regio omdat de vraag groot is. Gedeeltelijk zal dat ‘binnenstedelijk’ zijn, maar volgens de gemeente vervult dat niet in iedereen zijn vraag. Volgens hen zijn er ook eengezinswoningen en woningen in wat rustiger gebied nodig, bijvoorbeeld in de Oostflank Purmerend.

Maar Louis Boersma ziet de woningen liever niet verschijnen. “De gemeente heeft een sterk apparaat met mooie folders, en lokt mensen met ‘in het groen wonen’, maar bewoners moeten ook het andere verhaal horen. We nemen mensen mee op wandeling om hen de andere kant te laten zien.”

Oproep

Wij horen graag over jouw gevecht om de grond. Wil je woningen bouwen maar lukt het niet? Of strijd je juist om bos te behouden? Laat het ons weten.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.