Grenzend aan het Drentse gehucht Dieverbrug wordt een nieuwbouwwijk gepland. Inwoner Maureen Ebbeling maakt zich zorgen. “De plaatselijke VVD wil 1000 woningen gaan bouwen. Maar in de gemeente daarnaast willen ze dat ook. En daarnaast ook. Wat blijft er over van het Drentse platteland waar het nu nog ruimtelijk en donker is?”
De gemeente Westerveld heeft vlak naast het Drentse dorp Dieverbrug, op een weiland van 23,5 hectare, grootse nieuwbouwplannen. Inwoner Maureen Ebbeling vertelt ons: “Ze zeggen steeds ‘het valt wel mee, we doen het telkens per 60 huizen’. Maar de wethouder sprak over een ‘significante wijk’. En een projectontwikkelaar die we hebben gesproken, denkt dat je minstens 500 woningen moet neerzetten als je het rendabel wil maken.”
Dat is een van de redenen dat Maureen zich zorgen maakt om de plannen. Maar er speelt meer. “Het weiland ligt laag en het is kwelderland. Dat betekent dat je het enorm moet ophogen, anders krijg je last van het water. En dat neemt met klimaatverandering alleen maar toe.” Volgens Maureen wordt het daardoor duur om de wijk te bouwen. “Dat weet de wethouder ook, die had het al over stapelen. Niet zo hoog als in de stad, maar het wordt wel de eerste hoogbouw in Westerveld.” Daarnaast is ze bang voor natte voeten. “De bestaande huizen in Dieverbrug hebben nu al wateroverlast met veel regen. Als het weiland ernaast wordt opgehoogd, stroomt al het water naar ons en staan wij in een soort pispot.”
Voorkeursrecht
Vorig jaar maakten wij een aflevering over starters in kleine dorpen die geen woning kunnen vinden en noodgedwongen met een groepje willen gaan zelfbouwen. Ook toen kwam gemeente Westerveld in beeld. Marit Gorter uit Dwingeloo - dat valt onder de gemeente Westerveld- was in die uitzending te zien omdat het voor haar zo moeilijk is om aan bouwgrond te komen. Zij wilde toen graag dat de gemeente Westerveld vaker zijn voorkeursrecht op een stuk grond zou leggen: dat betekent dat als de grondeigenaar wil verkopen, hij of zij het eerst aan de gemeente moet aanbieden. Dat vookeursrecht is hier door de gemeente Westerveld gebruikt voor het stuk grond dat aan Dieverbrug grenst. Maar volgens Maureen zijn de starters hier niet mee geholpen. “Er zijn nog geen plannen hoe de wijk ingevuld gaat worden. Maar hoe duurder de exploitatie van de grond, des te kleiner wordt het percentage sociale woningbouw en huizen voor starters en dit gebied is lastig te exploiteren.”
De plaatselijke VVD wil in de gemeente Westerveld 1000 woningen bouwen voor 2030, waaronder woningen voor mensen van buiten de gemeente, zoals bijvoorbeeld Zwolle. In deze wooncrisis wordt er door de politiek gekeken naar waar er in Nederland ruimte is om te bouwen. Er zijn plannen om in Drenthe 60.000 woningen bij te bouwen voor zo’n 100.000 mensen. Maureen: ”Wij vinden het onbegrijpelijk dat we Nederland zo vol gaan bouwen. We moeten wat met de landbouwgrond wordt dan gezegd. Ja, wat dacht je van bomen? Of het herstellen van boomsingels of coulissenlandschap?”
Sociale cohesie
Als er een flinke wijk in Dieverbrug bijkomt, zal dat volgens Maureen een grote impact hebben. ”Van 50 naar 550 woningen doet veel met de sociale cohesie in een gehucht.” Ook maakt Maureen zich zorgen of het platteland wel voldoende voorzieningen heeft: er zijn nu al huisarts- en tandartstekorten en de plaatselijke school is gebouwd op krimp. “Drenthe is een plattelandsprovincie met veel boeren en toerisme. Dat is onze kracht. Wat willen we met dat landschap? Nu gaan we het gewoon volplempen. Er is geen visie.”