In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen bundelen het AD en de regionale titels Nieuwscheckers (Universiteit Leiden) en Pointer hun krachten tijdens een negendaagse factcheck-marathon. We controleren beweringen van politieke partijen en politici over thema’s die belangrijk zijn voor de kiezer, en toetsen deze op waarheid.  

De Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar beloven enorm spannend te worden. Partijen doen er alles aan om de gunst van de kiezer te winnen. Maar klopt alles wat ze zeggen? Na het succes van de vorige factcheck-marathon aan de vooravond van de Provinciale verkiezingen slaan journalisten van het AD en de aangesloten regionale kranten, Nieuwscheckers en Pointer opnieuw de handen ineen. Negen dagen lange controleren we beweringen en beoordelen deze op hun juistheid. We spitten verkiezingsplannen door en factchecken een live debat.

René Sommer, hoofdredacteur KRO-NCRV: “We vinden het belangrijk om een factcheck-marathon te organiseren, zodat kiezers weten wat er waar en onwaar is over thema’s die hen aan het hart gaan. De samenwerking met de teams van Nieuwscheckers en AD zorgt dat we maximaal impact kunnen hebben met de factchecks.”

We delen de resultaten op verschillende manieren:

Factcheck-uitzendingen

In een dagelijkse korte tv-uitzending bespreken Anna Gimbrère en Marijn Frank met de factcheckers een bewering die ze zijn tegengekomen. Deze uitzendingen zijn te zien om 11:00 uur op NPO 2 en om 14:15 uur op NPO 1. In een Pointer Special op donderdag 16 november om 21:05 uur op NPO 2 worden drie factchecks uitvoeriger besproken.

Online quiz

Op pointer.nl/verkiezingen vind je alle factchecks, óók wanneer een opmerkelijke claim wél waar blijkt te zijn. De factchecks zijn te filteren op thema en partij.Daarnaast vind je er een online quiz waar je kunt testen of je de misinformatie weet te spotten. Iedere dag voegen we nieuwe vragen toe én geven we tips om technieken die bij misinformatie horen te herkennen. Je volgt de resultaten ook via onze social media kanalen: Twitter, Facebook en Instagram.

Op YouTube plaatst NPO 3 op donderdag 16 november een extra aflevering van Pointer Checkt. Daarin worden de plannen van verschillende politieke partijen als het gaat om het openbaar vervoer onder de loep genomen. Hoe realistisch en haalbaar zijn ze?

Prebunks

Naast het debunken van misinformatie in factchecks gaan we dit jaar voor het eerst ‘prebunken’. Wat voor misinformatie ga je tijdens deze verkiezingscampagne tegenkomen? In korte online video’s ontkracht Pointer Checkt presentator Jos de Groot misinformatie die de afgelopen jaren vaker is teruggekomen in uitspraken van politici en instanties.

Het tijdelijke team van het AD, Nieuwscheckers en Pointer vestigt zich vanaf 13 november in het M-gebouw in Hilversum. Daar gaan we tot aan de verkiezingsdag aan de slag met factchecken van beweringen rond de verkiezingen.

Help ons

Heb jij nog goede ideeën over wat wij moeten checken?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.