In de nieuwe podcastserie ‘Ik heb levenslang’ onderzoeken Pointer-verslaggevers Wil van der Schans en Tom Veldhuijzen de positie van nabestaanden en slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven. Meld je gratis aan voor de podcastlancering op 19 april, live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum.
‘Een moord kost meer levens’, is de titel van een boek door misdaadverslaggever Peter R. de Vries en eveneens een van zijn belangrijkste citaten. In de rechtszaak tegen de moordenaars van De Vries, grijpt zijn dochter Kelly de Vries terug op deze uitspraak. In haar slachtofferverklaring vertelt ze hoeveel levens, als een olievlek, zijn verwoest door de moord op haar vader.
De gevolgen van moord en doodslag voor nabestaanden zijn groot. Niet alleen emotioneel, maar op elk vlak in iemands leven: financieel, relationeel en qua gezondheid. Op papier lijkt alles goed geregeld: de afgelopen 20 jaar hebben slachtoffers en nabestaanden onbeperkt spreekrecht gekregen in de rechtszaal, er zijn schadefondsen en er is Slachtofferhulp. Maar hoe zit het in de praktijk? Want wat als de zaak van jouw geliefde nooit is opgelost, zoals bij een cold case? En de dader wordt nooit gevonden?
Op zaterdag 19 april lanceert Pointer (KRO-NCRV) de eerste twee afleveringen van de zesdelige podcastserie ‘Ik heb levenslang’, door de makers van ‘TBS’ en ‘Jong en Vast’. Vanuit Beeld en Geluid in Hilversum zendt Pointer een live-programma uit op NPO Radio 1, en er zijn panelgesprekken met de nabestaanden, advocaten, Kamerleden en de makers.
De tekst loopt verder onder het programma.
Meld je gratis aan, door een mailtje te sturen naar pointer@kro-ncrv.nl met je naam, en kom op zaterdag 19 april naar Beeld en Geluid in Hilversum.
Over 'Ik heb levenslang'
‘Ik heb levenslang’ is een veelgehoorde zin uit de monden van slachtoffers en nabestaanden. Ze kampen met de levenslange gevolgen van ernstige geweldsmisdrijven. Op vrijwel elk levensgebied. De podcast voert langs onopgeloste moordzaken, femicidezaken en de slachtofferrechten in de rechtszaal. De serie onderzoekt het gebruik van DNA bij cold cases, de beperkingen van het spreekrecht en de rol van media bij deze misdrijven.
De afgelopen 20 jaar is er veel veranderd met de uitbreiding van de rechten van slachtoffers en nabestaanden. Op papier lijkt alles goed geregeld, maar hoe zit dat in de praktijk?
Deze podcast is een productie van Pointer (KRO-NCRV), door Wil van der Schans en Tom Veldhuijzen, de makers van TBS en Jong en Vast.