Niet alleen huiseigenaren maken zich zorgen over hun wankelende fundering en de kosten die daarmee gepaard gaan. Ook in politiek Den Haag is het een issue. Tweede Kamerlid Henk Nijboer legde vragen neer bij de minister. Waar maakt hij zich precies zorgen over? 

We spreken Henk Nijboer (PvdA) voor ons onderzoek Heel Holland Zakt. Hij diende samen met zijn collega Gijs van Dijk Kamervragen in bij de ministers Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ze willen weten hoe het zit met één miljoen huizen die door bodemdaling kunnen verzakken. In afwachting van de antwoorden interviewen we hem vast.

Waar maken jullie je zorgen over?
“Grondwaterstanden en funderingsschade zijn in een groot deel van Nederland een probleem. Dit heeft ontzettende impact. En iedereen staat erbij en kijkt ernaar. Er wordt te weinig naar het publieke belang gekeken. Nu wordt er vooral veel voor agrariërs gedaan. Terwijl: je moet toch iets doen als huizen voor je ogen wegzakken? Het gaat om tienduizenden euro’s schade per pand. Dat is niet even een kozijntje vervangen. Dat is veel geld.”

Speelt de droogte daarbij een rol?
“Natuurlijk geeft dat extra zorgen. Het gaat eigenlijk twee keer de verkeerde kant op. De landbouw wordt steeds intensiever. Dat put het land uit. En dan heb je ook nog de klimaatverandering. Op sommige plekken zijn al jaren schades aan funderingen bekend, maar op andere plekken komt het probleem nu op. Het gaat tweederde van Nederland aan.”

Wat willen jullie dat de minister doet?
“Ze moet weten wat de impact is van het waterpeil. De boeren weten wel wat zij aan een lage grondwaterstand hebben (zij kunnen het land makkelijker bewerken, red.). Maar: wat zijn de kosten ervan? Hoeveel huizen krijgen daardoor te maken met problemen? Ik wil dat ze er wat aan doet en niet erbij staat te kijken. Er zijn verschillende oorzaken voor funderingsproblemen, maar het is niet terecht dat de rekening op het bordje van huiseigenaren komt als boeren en het waterschap funderingen vernielen. Dat kan niet zomaar. Het is geen makkelijk probleem, maar wel een groot probleem en we willen dat de minister schade voorkomt waar dat kan.”

De woordvoerder van de minister geeft bij ons aan dat de gemeenten dit moeten regelen. Vinden jullie dat ook?
“Ik vind dat we weer een minister van Volkshuisvesting moeten hebben die niet het probleem doorschuift naar gemeentes en gaat staan kijken of het goedkomt. Dit wordt alleen maar erger. De minister kan dit niet op z’n beloop laten, ze moet ingrijpen.”

Makers