Herman Ram erkent dat een groot dopingnetwerk in Nederland niet blootgelegd zou worden. De voorzitter van de Dopingautoriteit reageert in Reporter Radio op de zaak Aderlass, een Duits-Oostenrijks dopingschandaal.
"Een zaak als Aderlass zouden wij in Nederland niet boven tafel krijgen. Dan zouden we de medewerking van de politie moeten krijgen en moeten binnenvallen bij een sporter in een sportomgeving. Dat is in Nederland vooralsnog totaal ondenkbaar. Juist in dit soort zaken helpt het enorm als je de sterke arm erbij hebt."
Aderlass
Bij Operatie Aderlass werkten Duitse en Oostenrijkse opsporingsdiensten samen om het dopingnetwerk rond arts Mark Schmidt bloot te leggen. Schmidt voorzag zijn cliënten van bloeddoping, meerdere wielrenners en wintersporters bekenden gebruik.
Een zaak als Aderlass zouden wij niet boven tafel krijgen
Het liefst zou Ram zo'n werkwijze ook in Nederland toepassen. Ram: "Voor het individuele gebruik vind ik dat heel ver gaan. Voor de handel (in doping, red.) zou ik absoluut meer inspanning willen. De handel is noodzakelijk om te kunnen gebruiken. Laten we daar beginnen."
Daar komt bij dat bloeddoping altijd moeilijk op te sporen zal zijn, zegt Ram. "Dat is ook wel logisch, want hoe ga je vaststellen dat het eigen bloed niet hetzelfde is als het eigen bloed. Er zijn wel methoden voor, maar dat zal altijd heel erg lastig blijven."
Ram geeft in Reporter Radio en passant aan dat hij volgend jaar wil stoppen als topman van de Nederlandse Dopingautoriteit. "Ik denk er inderdaad aan om af te bouwen. Ik vind vijftien jaar wel mooi."
Zomerserie Lessen van Corona: de strijd tegen doping