22 februari 2020

Resultaat behandeling neurofeedback bij ADHD en autisme niet te voorspellen

In onze zoektocht naar de ervaringen met neurofeedback, een hersentraining die wordt aanbevolen bij aandoeningen als ADHD, stress, slapeloosheid, autisme, zijn de reacties heel divers. Van “het is een placebo, als je er maar in gelooft” tot “mijn zoon is geweldig vooruitgegaan”. 

Dat is opmerkelijk, blijkbaar staat het resultaat niet bij voorbaat vast. Zo laat Ina weten dat ze honderden euro’s aan neurofeedback heeft uitgegeven voor haar zoon die kampt met depressieve klachten. Ze zocht een behandelaar uit die was opgeleid en ze had er vertrouwen in. Maar het heeft niet geholpen. “Ik vind dat therapeuten na maximaal acht sessies de behandeling moeten staken als er geen verbetering is.” Ook Annet laat ons weten dat ze zeer teleurgesteld is over neurofeedback: “Ik ben 5500 euro lichter. Het heeft geen enkel effect gehad, het was zonde van mijn tijd en van mijn centen.”

De zoon van Claudia heeft er juist wel baat bij gehad, maar ze onderstreept dat de kwaliteit van de therapeut het verschil kan maken. En, zo laat ze weten, “na vijf sessies moet je verschil merken. Zeventig behandelingen, wat ook voorkomt, is echt belachelijk”. En zij is niet de enige. We krijgen meerdere mails van behandelaars en mensen die neurofeedback hebben gehad met positief resultaat. De klachten waarbij het helpt zijn uiteenlopend: angststoornissen, PDD-NOS, autisme en pijnproblemen.

Maar wat is er bewezen?

Wat is de stand van de wetenschap als het om neurofeedback gaat? Ook daar zien we een divers beeld. Voor de toepassing bij ADHD is het meeste onderzoek gedaan. In het Tijdschrift voor Neuropsychologie verscheen in 2018 een artikel met de conclusie dat neurofeedback ‘bij ADHD als een effectief behandelingsalternatief kan worden beschouwd met gunstige langetermijneffecten’. Maar er wordt ook gewaarschuwd dat er behoefte is aan ‘gedegen opleidingen voor beoefenaars en regulering van neurofeedbacktoepassingen’. Het maakt blijkbaar erg uit door wie je wordt geholpen.

Naast de positieve onderzoeken, zijn er ook onderzoeken waaruit weinig tot geen effect blijkt. Dat maakt het moeilijk te beoordelen hoe effectief neurofeedback is bij ADHD. Afhankelijk van welke wetenschapper je spreekt, of welk wetenschappelijk onderzoek je bekijkt, is het of wel zeer zinvol, of heeft het geen invloed.

Verschillende opleidingen en therapeuten

Volgens diverse mensen die reageren op onze website en sociale media, maakt het ook uit bij wie je neurofeedback ondergaat. Daar zit nogal wat verschil tussen. Sommige bedrijven zijn opgericht door wetenschappers die jarenlang onderzoek hebben gedaan naar de behandeling. Maar er zijn ook klinieken waar je behandeld wordt door mensen die een cursus neurofeedback hebben gedaan en aan de slag zijn gegaan. Omdat neurofeedback een alternatieve behandeling is die in principe niet vergoed wordt door zorgverzekeraars, is er ook geen duidelijke controle op de bedrijven die het aanbieden.

Heb jij ervaring met neurofeedback of past u het toe in de praktijk? Neem dan contact met ons op en deel uw verhaal!

Auteurs

H.F.

Huub Floor

Verslaggever