Het is voor basisscholen moeilijk om extra ondersteuning voor kinderen met een beperking te krijgen. Ze zijn veel tijd kwijt bij het aanvragen en het duurt wel drie maanden, voordat die ondersteuning er ook echt is. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio in samenwerking met de Algemene Onderwijsbond (AOb).
Sinds de invoering van het passend onderwijs kunnen scholen extra ondersteuning aanvragen voor kinderen met een beperking. Het gaat bijvoorbeeld om een onderwijsassistent of extra lesmateriaal. Deze hulp moet aangevraagd worden bij het samenwerkingsverband, de koepel van schoolbesturen in de regio. Maar in de praktijk blijkt dit erg lastig.
Wachten
Uit het onderzoek blijkt dat scholen gemiddeld 16,5 uur per kind bezig zijn om die hulp aan te vragen. Het duurt dan nog drie maanden, voordat die hulp er ook echt is. In slechts 56% van de gevallen komt de aangevraagde ondersteuning er uiteindelijk. Bij de Algemene Onderwijsbond komen veel reacties binnen van docenten die worstelen met de aanvraag.
Omslachtige procedure
"Deze enquête laat precies zien wat er zo vreselijk mis gaat in het passend onderwijs", aldus Eugenie Stolk voorzitter van de AOb. "De situatie is echt nijpend. Er wordt te weinig vertrouwd op de professionele inschatting van de leraar en er is een veel te omslachtige procedure gecreëerd voor het aanvragen van extra ondersteuning."
Minister Slob van Onderwijs kwam deze week met een verbeterplan voor passend onderwijs. In de plannen van de minister wordt de extra ondersteuning niet genoemd. De AOb verwacht dat de minister nu ook actie onderneemt om die procedures aan te passen. "Een leerkracht is kostbare onderwijstijd kwijt met het aanvragen voor versterking, dan nog 3 maanden wachten tot er iemand is. Dat is een kwart van het schooljaar. En als klap op de vuurpijl worden veel aanvragen niet gehonoreerd. Het is niet verwonderlijk dt veel mensen wanhopig worden van zoveel stroperigheid in de procedures."
Beter tot hun recht
Ook het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) kost veel tijd. Een TLV is nodig om kinderen over te plaatsen van een reguliere school naar speciaal onderwijs, waar ze beter tot hun recht komen. Uit de praktijk blijkt dat een toelaatbaarheidsverklaring gemiddeld vier maanden op zich laat wachten. In de tussentijd zit een kind op een school. die niet bij ze past of ze zitten thuis.
Op 16 november vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over de evaluatie van het passend onderwijs.
Passend onderwijs, zorg of zegen?