31 maart 2020

Spannend weekend voor 7-jarige Aeron: “Hij werd vannacht ineens heel erg benauwd”

Bekijk meer artikelen over: Gezondheid en zorg Bekijk meer artikelen over: Zorg aan huis

“Aeron is vannacht heel erg ziek geworden: benauwdheid en koorts. Hij ligt nu in het ziekenhuis, vanmiddag horen we of het corona is.” Een app van Marjon. Zij en twee andere gezinnen met zorg-intensieve kinderen geven ons de afgelopen én komende weken een inkijkje in hoe zij de corona-uitbraak beleven. Hun kinderen zijn kwetsbaar, hebben veel zorg nodig en het wegvallen van dagopvang en school zorgt vaak voor veel meer druk op deze ouders.  

Nadat Aeron in het streekziekenhuis is gestabiliseerd wordt hij overgebracht naar een academisch ziekenhuis. Marjon: “Ook daar ging alles volgens het corona-protocol: Aeron wordt in isolatie verpleegd en heeft één verpleegkundige in zijn kamer. Er mocht wel maar één van ons bij Aeron blijven.”

Vrijdagochtend

Na een spannende nacht gaat het in de ochtend inmiddels beter met Aeron. “Hij is stabiel en de zuurstofbehoefte is weer wat gedaald”, vertelt Marjon. “Hij wordt getest op corona en allerlei andere virussen. Want dat zou het natuurlijk ook nog kunnen zijn, we wachten nu af en hopen op het beste.”

Richtlijnen RIVM

Marjon vraagt zich ondertussen wel af hoe het zit met de richtlijnen van het RIVM: “Als ik het goed begrepen heb, moeten wij als verzorgers van een patiënt thuis de gewone richtlijnen volgen.” Dat houdt dus in: afstand houden en handen wassen en zoveel mogelijk sociale contacten vermijden. Marjon: “Als een patiënt gaat hoesten of andere corona-klachten krijgt, dan kan je bij het landelijk coördinatiepunt beschermingsmiddelen bestellen.”

Dat was in dit geval niet op tijd, constateert Marjon. “Aeron werd zo plotseling ziek dat de tijd om nog spullen te bestellen er niet was. Hij hoestte mij en onze verpleegkundige midden in het gezicht.” Uiteindelijk hebben Marjon en de verpleegkundige zich die nacht gered met wat mondmaskers die ze ooit uit Japan hadden meegenomen. “Maar dat zijn niet de maskers volgens de richtlijn. Handschoenen hadden we toevallig in huis, maar beschermende schorten hebben we hier niet liggen. We hebben ons geprobeerd te redden, maar het zijn niet de maatregelen die eigenlijk genomen zouden moeten worden. Als ik die richtlijnen goed heb begrepen, werken ze dus niet voor een zorgverlener in een thuissituatie waarbij een patiënt in korte tijd symptomen van corona laat zien.”

Vrijdagmiddag

Dan komt ’s middags het verlossende woord, de uitslag van de test. Het is geen corona!

Zondag

Aeron is weer opgeknapt, in zijn ziekenhuisbed zit hij te spelen alsof er niets aan de hand is. Maar hij is wel blij dat hij vandaag weer lekker naar huis mag.   

Auteurs

Y.V.

Yvonne Verkaik

Redacteur