23 mei 2020

Spektakeldebat Rutte en Baudet een hit op Google

De tweestrijd tussen Forum voor Democratie en de VVD komt beide partijen niet slecht uit. Terwijl de partijleiders elkaar verbaal aanvallen op de vooravond van de Europese verkiezingen, wordt er door het publiek druk naar de standpunten van de twee gezocht. Dat blijkt uit data die Pointer van Google heeft gekregen.

Er is vooral interesse naar Forum voor Democratie, blijkt uit de cijfers. We vroegen bij Google op hoe vaak in de afgelopen zeven dagen naar de partijen is gezocht via de zoekmachine. Daaruit blijkt dat de meeste belangstelling uitgaat naar de partij van Thierry Baudet. Daarna volgt op enige afstand de VVD, op de voet gevolgd door het CDA.

Google Trends laat geen absolute aantallen zien, maar werkt met een index. De partij waarnaar het meest is gezocht krijgt de waarde 100. Alle andere waarden zijn hieraan gerelateerd.

“Dat verbaast me niets”, reageert hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek naar de ontwikkeling en het functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel. “Forum voor Democratie doet het goed in de peilingen. Er is kennelijk een grote groep kiezers erg geïnteresseerd in hun standpunten. Ze lijken opnieuw de grootste partij te worden.”

‘Abortus’

Het één-op-ééndebat tussen Rutte en Baudet gisteravond in het programma Pauw zorgde voor een flinke piek in het aantal zoekopdrachten via Google. Hoewel bij de overige partijen vooral op Google werd gezocht naar de partij in combinatie met de naam van de lijsttrekker, wordt bij Forum voor Democratie vooral gezocht in combinatie met de woorden ‘standpunten’, ‘Twitter’, ‘nieuws’ en ‘abortus’.

“Dat er naar de partij wordt gezocht kan zowel positief als negatief zijn. Positief omdat men geïnteresseerd is in de standpunten van de partij. Negatief vanwege de uitspraken van Baudet die veel rumoer veroorzaken”, zegt Voerman. “Dat er wordt gezocht op abortus heeft bijvoorbeeld te maken met het essay dat hij onlangs publiceerde, waarin hij - iets gechargeerd gezegd - stelt dat vrouwenemancipatie bijdraagt aan de teloorgang van de maatschappij.”

Tactiek

De strijd die de twee partijen voeren werkt mobiliserend, constateert de hoogleraar. “Ze hopen op die manier meer stemmen te krijgen”, vertelt hij. “Dat hebben we vaker gezien tijdens verkiezingen, bijvoorbeeld tussen Rutte en Samsom en Lubbers en Den Uyl.”

Het is dus geen nieuwe tactiek, maar wel eentje die nog steeds lijkt te werken. Vooral in Groningen wordt er verhoudingsgewijs veel gezocht naar Forum voor Democratie. Opvallend, omdat de partij niet wil dat de NAM stopt met boren naar gas in het aardbevingsgebied. In de provincie Utrecht wordt er bijna net zoveel gezocht naar de partij van Baudet als naar GroenLinks.

Illustratie door Wendy van der Waal

Auteurs

P.K.

Peter Keizer

Datajournalist
T.B.

Tanne van Bree

Designer