Slachtoffers en nabestaanden maken weinig gebruik van hun spreekrecht. Slechts in twintig procent van zaken waarbij het mag, doen ze hun verhaal in de rechtszaal. Dit blijkt uit schattingen van het Openbaar Ministerie, opgevraagd door het journalistieke platform Pointer. "Ik merk dat er vaker niet, dan wel gebruik van wordt gemaakt", zegt raadsheer Rogier Sonneveldt in de vierde aflevering van de podcast 'Ik heb levenslang' van Pointer.

Het spreekrecht geldt in 2024 voor zo'n 25.000 strafzaken. Slechts in zo'n twintig procent van deze zaken maken slachtoffers en nabestaanden hier ook gebruik van. Ofwel schriftelijk via een slachtofferverklaring, al dan niet voorgelezen door de advocaat, of zelf in de rechtszaal. Dat eerste gebeurde bij 4200 zaken, dat laatste bij 1500 strafzaken. Het totaal aantal zaken waarbij slachtoffers spreekrecht hebben, is toegenomen.

Onbeperkt spreekrecht

Sinds 1 juli 2016 kent Nederland een onbeperkt spreekrecht. Bij zeer ernstige misdrijven, waarvoor de dader 8 jaar of langer de gevangenis in moet, kunnen slachtoffers en nabestaanden gebruik maken van dat recht. Ze mogen zich over elk aspect uitlaten: de impact van het delict, de bewijslast en de hoogte van de straf.

"Het spreekrecht heeft absoluut een helende werking", ziet raadsheer Rogier Sonneveldt. Een raadsheer is een rechter in het hoger beroep. "De voornaamste functie van het spreekrecht is bijdragen aan herstel en aan verwerking van wat mensen is aangedaan. In mijn ervaring kan het slachtoffers heel erg helpen als ze zich door een rechter gehoord voelen."

Digitale tekening in groen en donkerpaars van een silhouette van een vrouw met halflang haar en een hand die naar haar uitstrekt

Merel heeft een gewelddadige ex: "Als hij echt kwaad wil, zal er niemand op tijd bij zijn"

TBS podcast

Nieuw podcastseizoen TBS schetst beeld van de meest indrukwekkende tbs-groepen

De podcast TBS gaat verder dan de sensationele krantenkoppen en presenteert de menselijke verhalen achter de kliniekdeuren.

Spanningsveld

Maar het spreekrecht kent ook een bepaald spanningsveld. "Iemand zit tegenover ons als verdachte, maar wordt door een slachtoffer aangesproken als dader. Dan moeten wij duidelijk maken dat hij voor ons wel een verdachte is", zegt Sonneveldt in de vierde aflevering van de podcast Ik heb levenslang.

Tegelijkertijd maakt het spreekrecht vaak veel indruk en komen er een hoop emoties los. "Dat maakt ook indruk op mij", aldus Sonneveldt. "Maar tegelijkertijd rijst dan de vraag: heeft dat invloed op de straf? Ik denk dat we voldoende getraind zijn om dat te kunnen scheiden en onderzoek heeft ook uitgewezen dat de uitbreiding van het spreekrecht (sinds 2016, red.), geen invloed heeft gehad op de hoogte van de straf."

Toch heeft Sonneveldt soms wel moeite met de manier waarop het spreekrecht wordt uitgeoefend. "Ik heb meegemaakt dat slachtoffers de verdachte uitmaakten voor monster. Of dat nabestaanden de urn van het slachtoffer op tafel zetten. Wat ik graag zou willen is dat er wat meer richtlijnen en regels komen. Dan kun je als rechter strakker de grenzen bewaken van wat is toegestaan."

Spreekrecht

Meer onderzoek nodig

Slachtofferhulp Nederland ondersteunt slachtoffers zowel bij het opstellen van een schriftelijke slachtofferverklaring als het uitoefenen van hun spreekrecht. De organisatie verklaart de sterke toename van het aantal schriftelijke verklaringen "doordat het Openbaar Ministerie in haar communicatie explicieter is geworden in het benoemen van de mogelijkheid tot het afleggen van een schriftelijke verklaring."

Uit onderzoek van het WODC blijkt: mensen die gebruik maken van hun spreekrecht zijn hier overwegend positief over. Volgens Slachtofferhulp zou aanvullend onderzoek nodig zijn om te begrijpen waarom toch niet meer mensen van hun spreekrecht maken. "Het gaat om een grote verscheidenheid aan zaken – van bedreiging tot geweld, seksuele misdrijven en levensdelicten – en de cijfers geven alleen een totaalbeeld."

Podcast 'Ik heb levenslang'

In de podcast 'Ik heb levenslang' onderzoeken Pointer-journalisten Wil van der Schans en Tom Veldhuijzen de positie van slachtoffers en nabestaanden. In aflevering 4 staan ze stil bij de rechten tijdens de strafzaak. Ik heb levenslang van KRO-NCRV's Pointer is wekelijks te beluisteren op NPO Luister en alle andere podcastkanalen.

Ik heb levenslang tegel podcast.png

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.