De zorgpremie zal volgend jaar niet gigantisch stijgen. Dat zegt Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW tegen Reporter Radio. "We gaan dit jaar ook gewoon een reguliere premieverhoging krijgen."

Helemaal zeker over de zorgpremie zegt De Groot te zijn na Prinsjesdag, maar hij denkt niet dat de verhoging veel groter zal zijn dan dit jaar. "Ik verwacht dat we de premie kunnen vaststellen op een niveau waarop dat elk jaar plaatsvindt. Vorig jaar is onze premie met zes euro per maand omhoog gegaan", zegt hij.

DSW-directeur Aad de Groot verwacht volgend jaar geen enorme stijging van de zorgpremie: “Bedragen van 150 of 250 euro per jaar is onzin” zegt hij in @ReporterRadio1 pic.twitter.com/CtEOiTklWa

— NPO Radio 1 (@NPORadio1) July 12, 2020

Eerder voorspelde hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot dat de premiebetaler volgend jaar iedere maand 12,50 euro meer zou moeten betalen. Dat komt neer op een stijging van 150 euro per jaar. "Die bedragen zijn onzin", zegt de Groot in reactie daarop.

"Als je kijkt naar de zorgkosten voor 2020 dan zie je dat er meer kosten zijn, maar ook minder kosten”, zegt De Groot. "Onze inschatting is dat die enigszins in evenwicht zijn." Veel zorg niet is dit jaar niet verleend of uitgesteld. Wel houdt De Groot wat dat betreft een slag om de arm. "Er kan nog een tweede golf komen, dat is onzeker", zegt hij.

Zorgfraude

Naast de zorgpremie sprak De Groot ook over de aanpak van zorgfraude, naar aanleiding van eerder onderzoek van Reporter Radio. DSW voorziet nieuwe risico's op fraude in de zorg door de coronacrisis. "We hebben allerlei regelingen in het leven geroepen: de NOW-regeling door de overheid en wij als verzekeraars hebben compensatieregelingen."

Omdat de steunmaatregelen snel zijn ingevoerd, was er geen tijd om alle risico's af te dekken. Zorginstellingen zouden in theorie via beide regelingen geld kunnen aanvragen, terwijl dat niet mag. "Die (regelingen, red.) zijn door stoom en kokend water tot stand gekomen. Je kunt je voorstellen dat fraudebestrijding daarbij niet als eerste punt op de agenda stond", zegt De Groot.

Hele hoge boetes

Verzekeraars overleggen op dit moment met de overheid of gegevensuitwisseling mogelijk is om zicht te krijgen op bedrijven die dubbele aanvragen doen. "Als iemand fraudeert met de compensatieregelingen is dat dubbel moreel verwerpelijk", zegt De Groot.

Als iemand fraudeert met de compensatieregelingen is dat dubbel moreel verwerpelijk

Aad de Groot, directeur DSW

Op dit moment kunnen verzekeraars geen boetes opleggen als zorginstellingen frauderen. Als het aan De Groot ligt, komt daar snel verandering in. "Ik hoop dat voor coronafraude, als die gaat plaatsvinden, hele hoge boetes kunnen opleggen", zegt De Groot.

Zomerserie Lessen van Corona: de vraag naar medicijnen

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.