In Noord-Holland zijn nauwelijks nog dierenartsen in de nacht bereikbaar voor baasjes met huisdieren in nood. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer. “Dat leidt tot meer dierenleed omdat diereigenaren soms niet op tijd bij een kliniek kunnen komen,” zegt dierenarts Maurice Kuyten uit Zwaag. 

Bereikbaarheid van dierenartsen in de nacht en avond is een steeds groter wordend probleem. Pointer heeft de bereikbaarheid van dierenartspraktijken in Noord-Holland onderzocht na berichten dat verschillende dieren zijn overleden omdat ze niet op tijd zorg konden krijgen. 

Grote dierenziekenhuizen hebben monopoliepositie

Van de 162 onderzochte dierenklinieken zijn nog maar 12 klinieken bereikbaar in de nacht, en voornamelijk alleen voor eigen klanten. Het overgrote merendeel van alle praktijken in Noord-Holland verwijst in de nachtelijke uren door naar de twee grote specialistische dierenziekenhuizen in Amsterdam, die als enige wel 24/7 open zijn.

Deze spoedziekenhuizen zijn in handen van grote dierenzorgketens AniCura en Evidensia, die afgelopen jaren op grote schaal dierenartspraktijken hebben overgenomen. Eigenaren van dieren hebben in Noord-Holland nauwelijks nog een andere keuze in de nacht. Dierenarts Kuyten, één van de weinige vrijgevestigde dierenartsen in Noord-Holland die nog wel eigen nachtdiensten draait, maakt zich zorgen over het welzijn van dieren maar ook over de kosten die mensen dan kwijt zijn. “Ze kunnen eigenlijk alleen nog maar naar een gespecialiseerde spoedkliniek toe en die heeft een monopoliepositie. Dan ben je zo’n 200 tot 300 euro kwijt, alleen al aan een consult en dan heb je nog geen behandeling.” 

kosten dierenartsen

Tandjes trekken van de kat? Dat is dan 1000 euro 

Wilma de Joode biedt hulp aan minima met een huisdier dat dringend medische zorg nodig heeft. “Als je een klein inkomen hebt wordt de dierenzorg onbetaalbaar.”

Dierenambulance slaat alarm: zorg komt te laat voor huisdieren

Ook de dierenambulance in Den Helder slaat alarm over de situatie. Baasjes met een dier in nood moeten vanuit Den Helder een uur rijden naar het dierenziekenhuis in Amsterdam of soms zelfs naar Rijswijk. Ambulancemedewerker Nick Pen maakt regelmatig schrijnende situaties mee. “Het is helaas meerdere keren voorgekomen dat een dier het niet gehaald heeft. Dat een hond iets in zijn luchtweg heeft en je kan gewoon eigenlijk bijna niks.”

Marga Luitwieler uit Den Helder heeft een jaar geleden haar pup Umbar verloren doordat geen enkele dierenarts in haar regio bereikbaar was. Haar 8 maanden oude Berner Sennen werd midden in de nacht heel erg benauwd en heeft de lange rit naar Amsterdam niet overleefd. “Dit wil ik nooit meer meemaken, het was verschrikkelijk". Drie kwartier heeft ze rondgereden door de provincie met een stikkend dier. “Er was niemand te bereiken, je voelt je zo machteloos.”

Hond wordt onderzocht door dierenarts

Commercie rukt op in de dierenkliniek: ‘Het is echt niet meer te betalen!’

Wordt de dierenarts onbetaalbaar?

Dierenarts Ilona Wegman heeft een praktijk in Den Helder en is aangesloten bij dierenzorgketen AniCura. Zij heeft de nachtdiensten uitbesteed aan het dierenziekenhuis in Amsterdam omdat er geen andere mogelijkheid meer was. “Door een tekort aan dierenartsen is de werkdruk ontzettend hoog." Dit werd volgens haar ondragelijk toen een andere dierenkliniek zich terugtrok uit de samenwerking. "We moesten met steeds minder artsen de diensten dragen. En daarom hebben wij naar een andere oplossing gekeken om overdag ook voldoende fit te kunnen blijven en kwaliteit te kunnen blijven leveren. Ik vind deze situatie ook niet ideaal, dat zeg ik eerlijk, maar het is op dit moment wel de situatie waar wij mee van doen hebben." Wegman is nog steeds in gesprek met dierenklinieken in de regio om te kijken of er geen andere oplossing is.

Onderzoek tarieven dierenartsen

De dierenzorg is een vrije markt. Er is geen toezicht op de bereikbaarheid van dierenartsen. Ook is er geen toezicht op de prijsontwikkelingen van behandelingen. Na signalen over hoge medische kosten heeft minister Adema (Landbouw) een onderzoek aangekondigd naar de prijsontwikkeling in de dierenzorg.

Bekijk onze uitzending ‘Hoe blijft de medische zorg voor huisdieren betaalbaar?’:

Pointer dure dierenartsen header
25 min 6 s

De dierenarts wordt steeds duurder. De commercie heeft grip gekregen op de zorg voor dieren en dat is slecht nieuws voor baasjes van huisdieren. Duizenden euro's voor een operatie voor een hond of kat. Het is steeds meer regel dan uitzondering. Hoe terecht zijn die prijsstijgingen? En gaan mensen door de hoge rekeningen de zorg uitstellen?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers