Wilma de Joode biedt met de stichting Sterk voor Dieren hulp aan minima met een huisdier dat dringend medische zorg nodig heeft. Zoals een kat met diabetes of een hond die uit z'n lijden verlost moet worden. Vorig jaar heeft zij voor 85.000 euro aan medische kosten uitgegeven aan huisdieren met een baasje in geldnood. Wilma vreest dat steeds meer mensen de zorg voor hun dier niet meer kunnen betalen. "Ik houd mijn hart vast.”   

“Mensen met geld kunnen de hoge medische kosten nog betalen, maar als je een klein inkomen hebt, wordt de dierenzorg onbetaalbaar”. Volgens Wilma leidt dit tot dierenleed. “Baasjes onthouden huisdieren de zorg uit angst voor de hoge rekening.” Soms ziet ze zelfs  dat mensen hun dier weg moeten doen omdat de kosten te hoog worden. Met haar stichting wil Wilma dat voorkomen. 

Wilma de Joode stichting Sterk voor Dieren

7000 euro aan zorgkosten voor een hond 

Vooral in de avonduren ziet ze dat de nood hoog is. In de spoeduren zijn in sommige regio’s alleen nog de grote dierenziekenhuizen open. Die zijn vaak in handen van een keten van dierenklinieken, die gefinancierd worden door buitenlandse investeerders. Als mensen daar terechtkomen worden ze volgens Wilma met hoge rekeningen geconfronteerd. “Onlangs werd ik gebeld door een vrouw met een zieke hond. Het dier werd op vrijdag naar het dierenhospitaal gebracht en op maandag waren we al 7000 euro verder. Dit gaat helemaal nergens meer over. Dit kan toch niemand betalen?” Het hondje heeft het uiteindelijk niet overleefd.

Tandjes trekken van de kat? Dat is dan 1000 euro

“De situatie is echt verschrikkelijk en te zot voor woorden.” Elke week wordt Wilma wel geconfronteerd met lastige situaties. “Laatst kwam er een vrouw met een kat bij ons terecht. De kat had een ziekte in het gebit. Alle tandjes moesten getrokken worden: 1000 euro! Echt bizar. Twee jaar geleden heb ik twee gebitjes van een chihuahua nog gedaan voor 350 euro.”

Dierenklinieken mogen hun eigen prijzen bepalen, de dierenzorg is een vrije markt. Er is geen toezichthouder die maximumtarieven kan opleggen. Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit doet komend jaar onderzoek naar de prijsstijgingen en of er ingegrepen moet worden. 

Hond wordt onderzocht door dierenarts

Commercie rukt op in de dierenkliniek: ‘Het is echt niet meer te betalen!’

Wordt de dierenarts onbetaalbaar?

Geen behandeling zonder dure scan

Soms zijn dierenartsen welwillend om iets van de prijs af te doen. En natuurlijk vindt Wilma ook dat dierenartsen fatsoenlijk betaald moeten worden. Maar ze maakt zich zorgen over hoe de dierenzorg zich nu ontwikkelt. “Dierenartsen zeggen: mensen willen méér voor hun dier. Maar nee, die spoedpraktijken hebben alles in huis en die apparatuur moet ook betaald worden. Dus ik vermoed dat dat wordt meegerekend in de prijs. Dure gebitsscans of bloedonderzoeken zijn vaak niet nodig. Maar zónder dat doen ze de behandeling niet eens meer.” 

Veroordeeld tot dure spoedzorg  

Een groot probleem is dat er nauwelijks nog keuze is in de spoeduren. Er is een tekort aan dierenartsen waardoor steeds minder klinieken in de avond en nacht nog open zijn. Mensen belanden dus automatisch bij de grote dierenziekenhuizen van ketens, of ze willen of niet. Hoe groot de monopolypositie van de ketens is weet niemand en ook niet of dat van invloed is op de prijzen. Maar Wilma wordt overspoeld met hulpaanvragen en baasjes in tranen omdat ze kosten niet kunnen betalen. "Mensen moeten tegenwoordig vooraf tekenen dat ze de behandeling kunnen betalen en soms moeten ze zelfs afstand doen van het dier als het geld er niet is.”

Oproep

Hoe is de spoedzorg voor huisdieren geregeld in jouw regio? Welke ervaring heb je als diereneigenaar met een zieke of gewonde hond? Of ben je dierenarts en wil je je verhaal met ons delen? Tip ons.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.