Dure dierenartsen

Duizenden euro’s voor een operatie voor een hond of kat. Het is steeds meer regel dan uitzondering. De dierenarts wordt steeds duurder, sinds de commercie grip heeft gekregen op de zorg voor dieren. 

De afgelopen jaren werden veel praktijken van zelfstandig werkende dierenartsen opgekocht, vaak door buitenlandse investeerders. En dat is slecht nieuws voor de baasjes van huisdieren, want een commerciële dierenkliniek betekent vaak één ding: na de overname stijgen de tarieven flink. 

Bij Dierenambulance Vianen merken ze hoe funest dat uitpakt. Huilende mensen krijgen zij aan de telefoon die de rekening van de dierenarts niet meer kunnen betalen, vertelt Gerrit de Boom. En wat hem het meest verontrust: “Wij zien ook dat de dieren de dupe zijn. Mensen gaan door de hoge rekeningen de zorg uitstellen en dieren dumpen.” 

Oproep

Heb jij ook een extreem hoge rekening gekregen voor de behandeling van jouw huisdier? Of werk je in de zorg voor dieren en wil je reageren? Meld je dan bij ons. 

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Meer over dit onderzoek

Header dure dierenzorg hond

Is de behandeling van zieke huisdieren nog betaalbaar? Minister wil onderzoek

Tientallen baasjes van huisdieren meldden zich bij ons vanwege hoge rekeningen voor de behandeling van hun huisdier. Wordt de dierenarts onbetaalbaar?

Dieren in nood kunnen niet op tijd bij kliniek komen
| Nieuws

Gebrek aan nachtdiensten bij dierenartsen in Noord-Holland: ‘Dieren in nood kunnen niet op tijd bij kliniek komen’

In Noord-Holland zijn nauwelijks nog dierenartsen in de nacht bereikbaar voor baasjes met huisdieren in nood. "Dat leidt tot meer dierenleed", zegt deze dierenarts.

kosten dierenartsen
| Artikel

Tandjes trekken van de kat? Dat is dan 1000 euro 

Wilma de Joode biedt hulp aan minima met een huisdier dat dringend medische zorg nodig heeft. “Als je een klein inkomen hebt wordt de dierenzorg onbetaalbaar.”

Hond wordt onderzocht door dierenarts
| Artikel

Commercie rukt op in de dierenkliniek: ‘Het is echt niet meer te betalen!’

Wordt de dierenarts onbetaalbaar?

Makers