Bij 97 grote zorgbedrijven worden hoge winsten gemaakt: liefst 51 miljoen euro in 2017. Daarmee zitten die bedrijven ver boven de gangbare winstpercentages in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg. Dat geld komt vaak niet terecht bij goede zorgverlening, maar als winstuitkering voor aandeelhouders. Hoe kunnen zorgbedrijven zulke hoge winst behalen?

"Als je rechtmatig declareert, dan word je er niet rijk van", zegt Ruud Dijkers, directeur van Thuiszorg West Brabant. Samen met Reporter Radio en Follow The Money zochten wij uit wat hier aan de hand is, en waar dat geld terecht komt. Het nieuwsartikel over deze uitzending kun je hier lezen, en de reportage van Reporter Radio kun je hier beluisteren.

Zorgcowboys deel 1
31 min 11 s

Pointer onthult in samenwerking met Reporter Radio en Follow the Money dat er meerdere zorginstellingen in Nederland zijn die extreme winsten behalen. De boekhoudingen zien er verdacht uit. Hoe kan het dat deze bedrijfjes zoveel geld verdienen? Veel van die bedrijven zitten in de thuiszorg. Is de zorg die deze bedrijven moeten leveren wel voldoende of wordt er over de rug van mensen die thuiszorg nodig hebben geld verdiend?