Hans O., die verdacht wordt van de moord op Ralf Meinema uit het Drentse Klazienaveen, blijft langer vastzitten. Zijn voorarrest werd vrijdag door de rechter verlengd. De zaak staat bekend als de kofferbakmoord. Zondag om 19.45 uur hebben we op Radio 1 een uitgebreid gesprek met Bas van Sluis, journalist van het Dagblad van het Noorden, over de zaak. 

Het Dagblad van het Noorden volgt de zaak al sinds Meinema op 31 maart 2017 levenloos werd aangetroffen in de kofferbak van zijn auto. De auto lag deels in het Stientjeskanaal. Meinema was met extreem geweld om het leven gebracht. Waarom hij vermoord werd is nog altijd een mysterie. De krant maakte onder meer een goed beluisterde podcast over de Kofferbakmoord.

Verdachte Hans O. (42) werd begin oktober aangehouden en zat sindsdien in voorarrest. Een tweede verdachte in de zaak is Kenny B (24). Hij is inmiddels weer op vrije voeten, maar blijft nog wel verdachte.

DNA-sporen

Bij de eerste behandeling van de zaak bij de rechtbank in Assen werden een aantal dingen duidelijk. Zo is in de linkerbroekzak van Ralf Meinema het DNA van Hans O. aangetroffen. Volgens de officier van Justitie heeft O. de dag voor de moord gebeld naar Meinema, waar hij een telefoon en simkaart voor zou hebben aangeschaft.

Het Openbaar Ministerie beschikt ook over de verklaring van een anonieme getuige. Deze anonieme, bedreigde getuige heeft verklaard dat O. zou hebben gezegd dat hij Meinema heeft vermoord.

Twijfels

De verdediging heeft zo haar twijfels over de argumenten van het OM. Het DNA-spoor zou te verklaren doordat Meinema en O. contact hadden over verboden handel. Verdachte Hans O. ontkent iets met de moord te maken te hebben. Volgens zijn advocaat Nico Meijering lag O. de bewuste nacht in bed met zijn vrouw.

Meijering benadrukte tijdens de zittingen ook dat hij het volledige dossier nog niet heeft ontvangen. Een verzoek om alle stukken werd door de rechter afgewezen. Dat einddossier is naar verwachting klaar wanneer de rechtbank op 1 april verdergaat met de zaak.

Luister zondag om 19.00 uur naar Pointer op NPO Radio 1.

Luister hier de uitzending

Kofferbakmoord

ReportersNL: Rechtszaak Kofferbakmoord van start

Kofferbakmoord

ReportersNL: De Kofferbakmoord

Makers