Overleggen met je collega’s tussen platen van plexiglas of een mobiele kast met luchtafzuiging op je bureau. Voor ons onderzoek naar de kantoortuin van de toekomst gaan we langs bij een aantal bedrijven die al hebben bedacht hoe we veilig met z’n allen in een grote ruimte kunnen zitten.  

Handgel bij binnenkomst in het gebouw en alleen in de lift. In het kantoor staan er op de vloer grote pijlen voor het eenrichtingsverkeer, met de klok mee. Medewerkers krijgen een papieren vel dat ze op hun bureaublad moeten leggen, zodat ze schoon kunnen beginnen. Vastgoedadviseur Cushman and Wakefield heeft al een testkantoor gemaakt voor het werken in de anderhalve-meter-economie. In de vergaderzaal zit er anderhalve meter tussen de stoelen en ook daar moet iedereen met de klok mee de zaal in én de zaal weer uit. En hoe zit het met het koffieapparaat? Daarvoor krijgen alle medewerkers een speciaal ontworpen koperen hangertje, omdat koper het virus niet verder zou verspreiden. Met dat hangertje kunnen medewerkers de knopjes indrukken van het koffieapparaat, maar ook de toiletdeur openen of de liftknop indrukken. Uiteraard staan de bureaus ver uit elkaar om te voldoen aan de anderhalve meter afstand.

"Consequentie daarvan is wel: dertig procent minder werkplekken."

Jeroen Lokerse

Kuchscherm, coronascherm, spatscherm

Tussen de computers op de bureaus in het testkantoor zijn plexiglazen platen gemonteerd. Arnoud Vos is één van de mensen die dit soort platen maakt. Hij heeft het al weken hartstikke druk. Supermarkten, coffeeshops, nagelstudio’s. Ze willen allemaal plexiglazen platen met een uitsparing om klanten te kunnen scheiden van de werknemers. In de fabriek van Vos in het Brabantse Veen worden de platen ontworpen, op maat gezaagd en gefreesd. Of ze worden gesneden met een laser. Vos heeft verschillende termen voor de platen: kuchscherm, coronascherm of spatscherm. “Als mensen hoesten of spreken met consumptie, dan houdt dit scherm het tegen. Hoesten kan er misschien nog overheen of voorbij, maar dat eerste contact wordt zeker tegengehouden.”

Balie met virusfilter

Henk Klop van Klop Innovations uit het Gelderse Ochten gaat een stap verder: hij maakt een mobiele plexiglazen balie met luchtafzuiger mét virusfilter. Hij kwam op het idee omdat zijn dochter en een goede vriendin in de zorg werken. “Van de vierduizend corona-besmettingen in Nederland die er in het begin waren, bleken 750 mensen in de medische sector te werken. Ik heb verstand van luchtreiniging, een bevriend bedrijf van interieurontwerp en toen hebben we samen deze balie bedacht om de zorgmedewerkers van de patiënten te kunnen scheiden.”

Klop zit voor een open plexiglazen kast, die hij op een tafel heeft gezet. Aan de zijkant zit een afzuigsysteem. “Nu ga ik praten en de vochtdeeltjes die ik uitadem of nies of hoest worden hier direct uitgezogen.” Het grote voordeel, zegt Klop, is dat de vochtdeeltjes niet in de lucht gaan zweven waardoor ze door iemand anders weer kunnen worden ingeademd. “Ze gaan ook niet vastzitten op een tafel. De lucht wordt afgevoerd en gefilterd tot 99,95 procent.” (dat betekent dat de lucht bijna compleet gezuiverd wordt, red.) Klop heeft een pompje met een slangetje eraan, waar hij rook uit kan blazen om de afzuiginstallatie te demonstreren. Het is duidelijk te zien dat de rook wordt afgezogen. En virussen ook, vertelt Klop. “Virussen zijn onzichtbaar voor je oog. Het heeft een transportmiddel nodig en dat kan de luchtvocht uit je mond zijn.”

Zorg en de kantoortuin

“Ik belde het RIVM, de GGD en TNO met mijn idee. Al die partijen hebben het zó druk. Door TNO werd ik teruggebeld van: ‘Henk, je hebt best wat leuks, we moeten er eens naar kijken’, en toen ging het eigenlijk heel erg snel. Want ik kan een verhaal hebben, maar ik ben een commerciële partij, dus je krijgt al snel het verwijt: je gebruikt de corona om…”

Uiteindelijk heeft onderzoeksinstituut TNO Klop geholpen bij de ontwikkeling van de balie. Die hoeft niet specifiek voor de zorg te zijn, zegt Klop: “Het kan gebruikt worden op alle plekken waar contact tussen mensen is. Ik heb ook een variant voor de kantoortuin en voor vergaderingen. Jij zit in een kantoortuin tegenover iemand anders: wat heeft die? Je weet het niet. Deze kast zuigt op locatie onmiddellijk af wat iemand uitademt. Ook wordt de lucht in de ruimte waar de kast staat continu gezuiverd.”

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.