Marcel* (31) betaalt al jaren te veel huur voor zijn woning in een appartementencomplex in Groningen, omdat het energielabel op het appartement niet klopt. Via de huurcommissie probeert hij nu een lagere huur af te dwingen. 

“Het begint al bij de isolatie in de muren”, vertelt Marcel. “Het is een oud pand, van voor 1920 en de buitenmuren zijn dubbelsteens, maar er zit geen isolatie tussen. Er zitten houten kozijnen in de woning, het glas is niet het nieuwste, we hadden geen zonnepanelen en geen eigen thermostaat.”

Toch staat op Marcels woning al sinds 2013 energielabel A geregistreerd, een label dat normaal alleen is voorbehouden aan woningen met een zeer laag energieverbruik.

Oproep

Heb jij ook ervaring met een niet-kloppend energielabel op je huurwoning? Laat het ons weten!

Per toeval ontdekt

Via Robin Hood, een organisatie die juridische hulp biedt aan Groningse huurders, komt Marcel erachter dat het label niet klopt. “Ik ging daar eigenlijk heen omdat ik niet tevreden was over hoe de schoonmaak in het pand ging”, vertelt hij. “Er is eigenlijk altijd wel gedoe geweest met de verhuurder. Allerlei dingen waarvoor we wel betaalden, kregen we niet.”

“Vervolgens kwam vanuit Robin Hood het voorstel om ook eens naar het energielabel te kijken. Ik was me er niet van bewust dat de woning een A-label had, maar toen we daarachter kwamen, hadden we gelijk zoiets van: dat kan niet. Toen hebben we een onafhankelijke energielabeladviseur laten komen om het opnieuw te onderzoeken. En daaruit bleek dus dat de woning eigenlijk energielabel G zou moeten hebben (red. veel minder energiezuinig).”

Omdat het energielabel van een woning bepalend is voor de huur die een verhuurder ervoor mag vragen (hoe hoger het label, hoe hoger de huur), betaalt Marcel al jaren veel te veel. “Het is nu zo’n 160 euro per maand te veel.”

Naar de huurcommissie

En Marcels woning blijkt niet de enige waarbij dit speelt. Via onderzoek van onder andere Robin Hood en Groningse nieuwssite Sikkom, komen ook veel andere gevallen aan het licht, ook op andere plekken in de stad. “Ik geloof dat het inmiddels om honderden woningen gaat”, aldus Marcel. “En dat zijn dan puur en alleen de gevallen waar het nu aangetoond is.”

Omdat Marcel er met zijn verhuurder niet uitkwam, is Robin Hood inmiddels voor hem naar de huurcommissie gestapt. Er moet nog een besluit over zijn casus worden genomen, maar Marcel heeft er vertrouwen in dat hij de te veel betaalde huur terugkrijgt. “Vooral omdat we het bundelen met huurders van andere woningen, waarvan een deel al gelijk heeft gekregen. Het proces over sommige panden loopt al 4 of 5 jaar en we hebben zwart op wit dat het energielabel niet klopt.”

Terwijl hij wacht op het besluit van de huurcommissie, valt het Marcel op dat de beheerder van zijn appartementencomplex ineens veel doet om het gebouw te verduurzamen. “We hadden de verhuurder ook uitgenodigd om bij de inspectie van de onafhankelijk adviseur aanwezig te zijn en direct na die uitnodiging was er actie. Er zijn cv-ketels vervangen en mogelijkheden bekeken voor een ventilatiesysteem. En er zijn ineens zonnepanelen op het dak geplaatst, zonder dat wij daar als bewoners over geïnformeerd zijn. Ons werd alleen een dag van tevoren gemaild dat er dakwerkzaamheden plaats zouden vinden. Het lijkt erop dat ze er alles aan doen om het label zo snel mogelijk bij A te krijgen.”

*De volledige naam van Marcel is bij de redactie bekend.

Ervaringen gezocht

Vermoed je dat het energielabel op jouw huurwoning ook niet klopt en je te veel huur betaalt? Of weet je dat al zeker? We komen graag met je in contact!

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers