14 december 2020

Verward tijdens de coronacrisis: “Het is nu te gevaarlijk om psychisch kwetsbaar te zijn”

Bekijk meer artikelen over: Werk en geld Bekijk meer artikelen over: Vitale beroepen

Suzanne is een oude bekende van De Monitor en heeft al in veel uitzendingen een rol gehad. Ze is onder andere autistisch en heeft een persoonlijkheidsstoornis, en is een persoon die in de media vaak aangeduid wordt als ‘verward’. Hoe gaat het met haar tijdens de coronacrisis? Voor ons houdt ze tijdens de corona-crisis een videodagboek bij. 

“Met al die nieuwe regels hebben we een nieuwe wereld, zo noem ik het. Voor mij is het het beste als ik alle nieuwe regels opvolg zoals ze er zijn. Om een klein beetje rust te hebben.”

We leren Suzanne een aantal jaar geleden kennen als ze reageert op ons onderzoek naar Verwarde Mensen. Suzanne heeft honderden politieregistraties op haar naam staan. Want als ze in crisis raakt dan kan ze zomaar op de snelweg belanden, of in het water.

Rust en regelmaat

Om dat te voorkomen is Suzanne gebaat bij veel rust en regelmaat. Normaal probeert ze dat te bereiken door veel activiteiten te doen die haar structuur geven, zoals vrijwilligerswerk bij een zwembad in de buurt. Ook komt er twee keer per week een woonbegeleider langs die haar ondersteunt.

Maar door het coronavirus gaat het vrijwilligerswerk niet door en spreekt ze haar woonbegeleider alleen maar door te beeldbellen. Suzanne moet nu dus zichzelf weten te redden. Daarom houdt ze zich krampachtig vast aan het zo perfect mogelijk opvolgen van de corona-regels. Als ze naar de supermarkt gaat telt ze de tegels op straat: “Vijf van deze tegels is anderhalve meter. Daar ben ik in mijn hoofd constant mee bezig. Als er iemand langskomt: tegels tellen en uitwijken.”

YOUTUBE LINK https://youtu.be/1HnOUR4yyQA

Hoofd in prooidier-modus

Toch zijn de nieuwe regels voor Suzanne ook erg verwarrend: “Veel mensen houden zich niet aan de regels. En er wordt ook gezegd: ‘blijf thuis’, maar ondertussen mag je wel boodschappen gaan doen. Dat ‘doesn’t compute’. Het is waarschijnlijk gewoon mijn autisme. Ik neem het te letterlijk.”

Hoewel Suzanne haar best doet, blijft het lastig. Ze laat ons zien dat ze het moeilijk vindt om te koken en hoe ze voor het eerst in drie weken haar was opvouwt. “Mijn hoofd is in een soort prooidier-modus. Zoals je hoort van gazelles op de Afrikaanse Savanne, dat ze niet laten zien dat ze gewond zijn omdat ze anders worden gepakt door een leeuw. Dat gebeurt nu ook, tenminste zo voelt het. Het is nu te gevaarlijk om psychisch kwetsbaar te zijn. Aan de buitenkant lijk ik stabiel, maar ondertussen gebeurt er nog zo veel”, zegt Suzanne.

Videodagboek

De komende weken houdt Suzanne voor ons bij hoe het haar vergaat tijdens de corona-crisis. Houd onze website in de gaten voor meer updates!

Auteurs

A.T.

Anne Mae van Tilburg

Redacteur
S.N.

Stephanie Sint Nicolaas

Verslaggever