In ons onderzoek online oplichting struinen we het hele internet af op zoek naar datingwebsites. We lezen en horen veel dingen die nieuw voor ons zijn. Als je op zoek bent naar een leuke date, hebben we vijf weetjes voor je op een rij gezet: 

1) Niet betalen per verzonden bericht

We komen veel datingsites tegen die er op het eerste gezicht betrouwbaar uitzien, die je lokken met mooie foto’s en recensies. Maar pas op: als je moet gaan betalen voor elk berichtje dat je verstuurt aan je potentiële date, dan zit je niet op de goede site. Deze zogenaamde credits kunnen behoorlijk oplopen: zestig cent tot één euro per verzonden bericht. De kans is groot dat nepprofielen je aan de praat houden en het nooit tot een date komt. Beter is om een website te vinden die gratis is of waar je een maandelijks bedrag moet betalen.

2) Bekijk de algemene voorwaarden

Kijk altijd in de algemene voorwaarden van een datingsite. Of scroll even helemaal door tot onderaan de pagina tot je de disclaimer ziet. Staat er ergens vermeld: ‘wij werken deels met fictieve profielen’ of ‘voor entertainmentdoeleinden kunnen profielen gefingeerd zijn’, dan kan je de site beschouwen als nep. Toch handig om te weten als je op zoek bent naar een serieuze relatie of date.

3) Keurmerk Veilig Daten

Wij wisten het niet, maar wat opvalt is dat er maar negen datingwebsites bij het Keurmerk Veilig Daten zijn aangesloten. Erg weinig als je weet dat er honderden datingsites online zijn. We spreken Jasper Jan de Konink van e-Matching, één van de grootste datingsites van Nederland. Waarom hebben zij zich niet aangesloten? ’Wij hebben ons hard gemaakt voor het opzetten van het Keurmerk maar zijn teleurgesteld geraakt. Er zijn bijvoorbeeld sites waar je een abonnement afsluit voor drie maanden en in de grijze lettertjes staat dat het abonnement daarna automatisch doorloopt. Dat is voor mij een doorn in het oog. Probeer je maar eens uit te schrijven bij sommige datingsites. Ik ken mensen die komen maar niet van hun abonnement af. Je kunt ons fatsoensrakkers noemen maar wij willen strengere voorwaarden en dat moet in het Keurmerk beter geregeld worden.’

4) check de profielfoto

Soms kan het handig zijn om een profielfoto, die te mooi is om waar te zijn, te checken met Reverse Image Search. Op deze website kan je controleren of de profielfoto van de persoon wel echt is en niet zomaar van het internet geplukt is om jou te misleiden. Je kan de herkomst van de foto herleiden en checken of de profielfoto niet ook nog ergens anders onder een andere naam op het internet rondzweeft. Als de foto van jouw droomvrouw of man op nog dertig sites staat dan weet je het wel.

Probeer deze foto maar eens:

Date foto

5) Heb geduld!

Als je wél de juiste website hebt gevonden nog één laatste goede tip: heb geduld. Socioloog Jitse Schuurmans, van de Universiteit van Amsterdam, heeft uitgezocht dat het gemiddeld genomen een volle werkweek (38 uur) swipen en chatten kost om één persoon in levende lijve te ontmoeten. En dat het zelfs een volle maand (uitgaande van een 38-urige werkweek) kost om een vaste relatie te vinden. Zie hier het Volkskrant artikel met zijn hele onderzoek. De liefde vinden is dus hard werken, goed opletten en dan je hart volgen!

Makers