De veiligheid in zwembaden kan niet gegarandeerd worden. Minister Blok van Binnenlandse Zaken legt de branche een onderzoeksplicht op. Voor 1 januari 2017 moet gevaarlijk roestvaststaal verwijderd zijn uit alle zwembaden.

De gevaren van het roestvaststaal zijn al sinds 2001 bekend. In Steenwijk viel het plafond van een zwembad naar beneden, in 2011 overleed een baby in Tilburg, nadat een geluidsbox losliet. Oorzaak: de chloorlucht en de warmte tasten het rvs aan. Maar ondanks de kennis verdween het rvs niet uit de zwembaden, ook niet na talloze onderzoeken en inspectiesignalen van Binnenlandse Zaken.



In opdracht van minister Blok inventariseerde de branche eind 2015 de stand van zaken. 67% van de zwembaden had nog steeds gevaarlijk rvs en 92% deed geen tweejaarlijkse inspectie. De minister vond een onderzoeksplicht op zijn plaats. Waarom heeft de zwembadbranche stil gezeten? Lukt het de zwembaden nu wel aan de onderzoeksplicht te voldoen en kunnen ze vanaf 1 januari 2017 de veiligheid wél garanderen?



Reacties van: de algemeen directeuren van Optisport, Sportfondsen en Laco. Van Marriet Mittendorf, voorzitter NPZ en voorzitter van de Stichting Zwembadkeur, Evert Jan Hulshof, directeur NPZ, André de Jeu, directeur koepel organisaties Vereniging Nederlandse gemeente VSG en verschillende metaaldeskundigen.



Te gast: Mervyn Stegers, oud voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden en burgemeester van Tubbergen, en Stientje van Veldhoven D66 Tweede Kamerlid.



Reportages over het ongeval in Tilburg en een rvs-keuring in een zwembad: Sander Bartling.

Vijf jaar na 'Tilburg': Zwembaden nemen gevaarlijk rvs niet serieus

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.