Aan het einde van het jaar plaatsen we onze meest gelezen artikelen van de afgelopen tijd. Hieronder lees je het verhaal Julie Meerveld. Zij werkt bij Alzheimer Nederland en vertelt waar je op kunt letten als een naaste met dementie niet langer thuis kan wonen.

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Als jouw naaste met dementie niet langer thuis kan wonen, hoe zorg je dan dat je vader, moeder of partner zo comfortabel mogelijk op een passende plek terechtkomt? Julie Meerveld werkt bij Alzheimer Nederland en vertelt waar je op kunt letten.

Als hoofd belangenbehartiging zet Meerveld zich in voor mensen met dementie en hun naasten: “Mantelzorgers geven ons vaak aan dat ze het gevoel hebben achter de feiten aan te lopen. Het leven met dementie is behoorlijk grillig. Om later niet voor verrassingen komen te staan is het goed om vooruit te kijken.” Hieronder vijf aandachtspunten die de weg naar het verpleeghuis aangenamer kunnen maken.

Wensenlijst

“De verhuizing is een ontzettend ingrijpend proces”, vertelt Meerveld, “dus het is van belang dat de nieuwe plek comfortabel en vertrouwd aanvoelt.” Voor je gaat zoeken, is het goed om te weten waar je precies naar op zoek bent, vertelt Meerveld. “Misschien wil je naaste bijvoorbeeld een huisdier meenemen, of moet de voorziening rolstoeltoegankelijk zijn.” De meeste plekken kunnen worden onderverdeeld in ofwel grootschalige- of kleinschalige woonvormen. “Beide hebben hun voor- en nadelen, maar die zijn voor iedereen anders. Zorg dat je de wensen dus op een rijtje hebt.” Lees op de website van Alzheimer Nederland meer over de verschillende woonvormen.

Mantelzorg

Janneke's moeder heeft dementie: "Door haar probleemgedrag hield mijn vader het thuis niet meer vol"

Sinds anderhalf jaar zit de moeder van Janneke in het verpleeghuis. Ze pleit voor meer aandacht voor de mantelzorgers. 

Weet wat je kiest

Zodra de voorkeuren duidelijk zijn, is het handig om online vast rond te neuzen naar eventuele huizen. Hierbij kunnen websites als zorgkaartnederland.nl en kiesbeter.nl helpen. Daar kun je lezen over ervaringen van andere mantelzorgers en de aanwezigheid van zorgpersoneel, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van rustgevende medicijnen en of je er de rest van je leven kunt blijven wonen. “Een belangrijk punt dat vaak wordt vergeten bij deze afweging zijn de wachttijden. Mensen kiezen de ideale plek op basis van andere eisen, maar nemen niet mee dat daar pas over twee jaar plek is. In veel gevallen moet iemand eerder verhuizen dan verwacht en komt dan noodgedwongen op een plek die nogal kan afwijken van de eerste keuze."

Casemanager

Alzheimer Nederland ziet het vaak misgaan op momenten dat er thuis iets gebeurt, met bijvoorbeeld de mantelzorgers. “Als die zorg opeens wegvalt, moeten mensen met spoed worden opgenomen en komen dan niet op hun voorkeursplek terecht.” Om die situatie voor te blijven kan het, volgens Meerveld, helpen als je een plan hebt gemaakt met de casemanager: “Een casemanager weet vaak meer over de thuiszorgmogelijkheden. Dat kan helpen om de periode waarin iemand wacht op het verpleeghuis van voorkeur te overbruggen.”

De tekst gaat verder onder dit blok:

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Wennen

“Het allerbelangrijkste is dat iemand met dementie voor zijn of haar verhuizing vast kan wennen aan het verpleeghuis. Negatieve gevoelens en weerstand tegen een verhuizing komen namelijk vaak voort uit angst voor het onbekende.” Zodra je een bepaald verpleeghuis op het oog hebt, is het goed om je naaste bijvoorbeeld te laten meedoen met de dagbesteding of andere activiteiten die daar georganiseerd worden voor mensen die er niet wonen. In deze gewenningsperiode krijgt je naaste de kans om vast kennis te maken met de groep en de omgeving. “Zorg er wel voor dat je naaste ook na de verhuizing welkom is bij deze activiteiten, zo maak je de overgang minder heftig.” Als het moment daar is dat je vader, moeder of partner voor het eerst in het verpleeghuis gaat slapen, probeer diegene dan gerust te stellen door bijvoorbeeld zoveel mogelijk vertrouwde spullen mee te verhuizen.

Verhuizen doe je samen

Tot slot benadrukt Meerveld hoe belangrijk het is dat het proces van de verhuizing samen wordt doorlopen. “Het is voor zowel de persoon met dementie als de omgeving een emotioneel traject dat gaat over afscheid en verlies.” De kans is groot dat je naaste niet moet denken aan een verhuizing naar een verpleeghuis, dus het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken. “Door ze er vanaf het begin bij te betrekken en voor te bereiden op de verhuizing, vergroot je de kans dat jullie beiden rust krijgen.”

Meer informatie? Op de website dementie.nl van Alzheimer Nederland is meer hulp te vinden voor als je te maken krijgt met dementie.

Bekijk hier de uitzending 'dementiezorg onder druk':

Dementiezorg onder druk
26 min

Het aantal mensen met dementie gaat de komende twintig jaar verdubbelen, maar het aantal mensen dat voor hen kan zorgen neemt alleen maar af. In de verpleeghuizen moeten daarom alle zeilen bijgezet worden om de zorg niet te laten verschralen. Maar ook nu al merken zorgmedewerkers en familieleden dat het een uitdaging is om echte tijd en de juiste aandacht te geven aan kwetsbare mensen in hun laatste levensfase. Worden de medewerkers wel voldoende geschoold om met deze steeds zwaardere bewoners om te gaan?

Makers