Er komt voor het eerst cannabisolie op de markt die mogelijk legaal is, zo blijkt uit onderzoek van  Pointer. Stichting Suvernuver van Rinus Beintema heeft een nieuwe, naar eigen zeggen legale, medicinale cannabisolie ontwikkeld voor pijnbestrijding bij patiënten die aangesloten zijn bij de stichting. Het nieuwe product bestaat uit hennep opgelost in water. Beintema zegt tegen Pointer dat hij het ‘cannabiswater’ tegen gereduceerd tarief gaat aanbieden.

In Nederland zijn drie apotheken die cannabisolie op doktersrecept verstrekken, maar die kan patiënten duizenden euro’s per maand kosten. Veel patiënten kunnen dat niet betalen. Omdat de werking ervan onbewezen wordt geacht, wordt cannabisolie niet door de zorgverzekering vergoed. Veel patiënten wenden zich daarom noodgedwongen tot coffeeshops, waar zij cannabis kopen waarvan de kwaliteit niet gecontroleerd is, en die pesticiden en andere schadelijke stoffen kan bevatten.

Luister onze radio-reportage:

Nut en noodzaak van Cannabisolie

Nieuwe medicinale cannabisolie legaal?

Stichting Suvernuver heeft als doelstelling om medicinale cannabisolie toegankelijk te maken voor iedereen die daar baat bij heeft. In december vorig jaar nog werd de stichting door de rechter schuldig bevonden aan het overtreden van de Opiumwet en de Geneesmiddelenwet. Belangrijkste bezwaar van de rechter was dat Beintema de kwaliteit van de cannabisolie niet kon garanderen. Maar Beintema kreeg geen straf opgelegd omdat Suvernuver volgens de rechter “maatschappelijke betrokkenheid heeft getoond, en niet voor eigen gewin is gegaan.”

De Wageningse voedings- en gezondheidshoogleraar Renger Witkamp vindt het een sympathiek idee, maar heeft twijfels over de uitvoerbaarheid. “Deze cannabisolie is goedkoper dan bij de apotheek, maar als wetenschapper blijf ik wel het probleem houden dat je geen constante kwaliteit kunt garanderen.”

Wachten op Openbaar Ministerie

Beintema zegt tot het nieuwe product te zijn gekomen na bestudering van de wet. In de Opiumwet staat dat het gehalte aan de psychoactieve stof THC niet hoger mag zijn dan 0,05 procent van het totale volume. Daartoe heeft Beintema door het Amerikaanse bedrijf Hempsynergistics een product laten ontwikkelen waarvan het THC-gehalte onder die grens blijft. Gezondheidshoogleraar Renger Witkamp: “Juridisch gezien speelt Beintema met vuur: de grens van 0,05 procent is een gedooghoeveelheid en dus niet hard: hij kan gewoon vervolgd worden.”

Het wachten is nu op de reactie van het Openbaar Ministerie, zegt Beintema. “Ik heb er geen problemen mee om analyserapporten te overhandigen, om ingrediëntenlijsten te overhandigen, kom maar op. Graag!”

Intussen hebben 300 mensen die aangesloten zijn bij de stichting het waterproduct gebruikt. 42 procent zegt meer effect te voelen dan de oude cannabisolie die Suvernuver tot december aanbood, 40 procent ervoer hetzelfde effect.

Luister zondag 10 april Pointer op NPO Radio 1: Nut en noodzaak van Cannabisolie, 19:00 uur.

Makers

Verslaggever, documentaire researcher