Een Turks-Nederlandse man uit Eindhoven is enkele weken geleden omgekomen bij de Turkse grens. De man was actief voor het extreem-linkse Revolutionaire Bevrijdingsleger en stond ook enige tijd op de Nederlandse terrorismelijst. Volgens lokale media zou hij zijn doodgeschoten door Turkse grenswachten.

De 29-jarige man zou op 31 oktober aan de oevers van de rivier Evros bij de Grieks-Turkse grens samen met drie andere leden van het Revolutionaire Bevrijdingsleger DHKP/C zijn doodgeschoten, zo melden Griekse en Turkse websites. De precieze omstandigheden waaronder dat is gebeurd, zijn onduidelijk.

"Het leger van de fascistische Turkse staat heeft vier revolutionairen gedood die voet zetten op Turkse bodem om de hoop van de mensen te vergroten en hun strijd te verbeteren", schrijft een Turkse organisatie in Nederland op Facebook. Die organisatie heeft eerder deze maand een herdenkingsbijeenkomst gehouden in Rotterdam, zo blijkt uit onderzoek van AD.nl en onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

De Turkse, regeringsgezinde nieuwssite Gunes meldt dat "drie DHKP/C-terroristen en hun gids zijn doodgeschoten". Ze zouden zijn betrapt door grenswachten toen ze Turkije binnen wilde komen, waarna een vuurgevecht ontstond. De site schrijft dat de DHKP/C-leden explosieven bij zich hadden en een aanslag zouden hebben willen plegen in Turkije.

De Turkse Organisatie voor Families in Solidariteit met Gevangenen (TAYAD) meldt op sociale media ook de dood van de vier activisten. Zij geeft aan dat de Turkse politie het de betrokken families enkele dagen moeilijk maakte om hun geliefden te begraven. Dit is nog niet elders bevestigd. Enkele jaren terug won TAYAD een zaak in het Europese Hof tegen Turkije, nadat de regering de organisatie probeerde te ontbinden.

De familie van de man wil niet reageren op de gebeurtenissen en wil met rust gelaten worden.

De Eindhovenaar kwam in 2017 in het nieuws toen hij samen met een andere Nederlander in de Griekse hoofdstad Athene werd opgepakt. Het Griekse Openbaar Ministerie verdacht hem, samen met een andere Nederlander en nog zeven activisten, ervan een moordaanslag voor te bereiden op de Turkse president Erdogan. Dat staatshoofd zou enkele dagen later in Athene op bezoek komen.

De twee Nederlanders zaten meer dan een jaar vast, maar werden uiteindelijk vrijgesproken van het voorbereiden van de aanslag. Destijds eiste Turkije meermaals uitlevering van de gevangenen, maar Griekenland weigerde vanwege zorgen op het gebied van mensenrechten in Turkije.

In 2020 werd de Eindhovenaar weer opgepakt in Griekenland, samen met een groep andere activisten, op verdenking van verboden wapenbezit en terrorisme. De groep werd in eerste instantie tot 333 jaar cel veroordeeld, maar later bijna allemaal vrijgesproken. Ze kwamen in maart dit jaar vrij.

De man uit Eindhoven stond in 2017 op de Nederlandse sanctielijst terrorisme waardoor zijn bankrekeningen hier waren geblokkeerd. Volgens inlichtingendienst AIVD is de DHKP/C "een marxistisch-leninistische, terroristische organisatie die strijdt tegen de Turkse regering, de Verenigde Staten en de NAVO". De DHKP/C heeft in Turkije diverse aanslagen gepleegd en wordt door de EU als terroristische organisatie gekenmerkt. "DHKP/C is in stilte ook in Nederland actief", stelden ingewijden uit de inlichtingenwereld eerder tegenover AD.nl.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat weten dat het ministerie niet op de hoogte was van het overlijden van de man.

Foto van Mark Rutte, Ursula von der Leyen en Giorgia Meloni die samen de hand schudden van Tunesische president Kais Saied

Politici dromen al jaren van 'opvang in de regio'

'Opvang moet in de regio', dé oplossing volgens veel politici. Het bekt lekker, maar wekt vooral een schijn van controle op in verkiezingstijd.

grensheader1.png

Terugkijken: Dood aan de grens

vluchtelingHeader1.jpg

Vluchtelingen en migranten neergeschoten bij Grieks-Turkse grens

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Verslaggever AD

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.