Problematische schulden gaan gepaard met flinke maatschappelijke kosten. Een onafhankelijk rapport uit juni concludeert dat het jaarlijks minstens om 8,5 miljard euro gaat. Dat is bijna 500 euro per Nederlander. Dit komt vooral omdat mensen met schulden minder productieve werknemers zijn.

Waarschijnlijk zijn de maatschappelijke kosten van 8,5 miljard euro nog steeds een “stevige onderschatting”, schrijven de onderzoekers van Panteia, Hogeschool Utrecht en het Nibud. Ze hebben namelijk 19 van de 43 mogelijke kostenposten kunnen berekenen in het rapport.

“En dat om de problematische schulden een beetje te kunnen hanteren, want oplossen doe je ze eigenlijk niet. Dat is mesjogge”, zegt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, over die 8,5 miljard euro.

Schulden en stress

Ongeveer 1 op de 11 huishoudens in Nederland heeft volgens het CBS problematische schulden. In 2023 kwam dat neer op 730.000 huishoudens. En dat zijn er meer dan het jaar daarvoor, toen ging het om iets meer dan 650.000 huishoudens.

Pointer podcast: de schuldigen

Pointer podcast: De Schuldigen

Een flink deel van de maatschappelijke kosten komt voort uit het feit dat mensen met schulden minder productieve werknemers zijn. Ze slapen slechter, zijn vaker ziek of te laat door hun schuldensituatie. Daardoor gaat er 4,5 miljard euro verloren aan verminderde arbeidsproductiviteit.

Zorgkosten

Ook liggen de zorgkosten van mensen met schulden gemiddeld genomen hoger. Zo deed het Centraal Planbureau (CPB) onderzoek naar de samenhang tussen de kosten voor mentale zorg en het hebben van schulden.

Gemeenten geven steeds meer geld aan schuldhulp

Grote gemeenten geven steeds meer geld uit aan schuldhulp, maar aantal mensen met schulden stijgt

Grote gemeenten geven 32% meer geld uit aan schuldhulpverlening dan vijf jaar geleden, blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).

Onderzoeker Anne-Fleur Roos kon dat met collega’s onderzoeken door onder meer de gegevens van mensen met een betalingsachterstand bij de zorgverzekering naast de zorgdeclaraties te leggen. De conclusie: de uitgaven aan geestelijke gezondheidszorg voor mensen met schulden ligt 30 procent hoger zijn dan bij mensen zonder schulden.

“Dat suggereert dus dat beleid dat schulden tegengaat ook goed is om zorgkosten te besparen”, aldus Roos.

Onderschatting

Volgens het rapport van Panteia, Nibud en de Hogeschool Utrecht, dat rekent met de cijfers van het CPB, kan het oplossen van schulden 305 miljoen euro aan mentale zorgkosten besparen. Veel andere zorgkosten konden de onderzoekers niet berekenen omdat harde data ontbreekt. Maar het ligt wel voor de hand dat de daadwerkelijke zorgkost van mensen met schulden veel hoger liggen, schrijven de onderzoekers.

“Maar 8,5 miljard euro is al erg genoeg”, zegt Vliegenthart. “En dat is los van al het levensgeluk dat verloren is gegaan. We moeten als samenleving echt inzien dat schulden niet langer een individueel probleem zijn, maar een maatschappelijk probleem dat iedereen aangaat.”

Pointer lanceert nieuwe podcast: De Schuldigen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.