Na berichtgeving van Pointer en Follow the Money (FTM) over de betrokkenheid van oud-PvdA wethouder Pieter Hilhorst bij de armoede-app Buddy, vertrekt hij bij de applicatie. Volgens een persbericht neemt hij ontslag als werknemer en heeft hij zijn aandelen verkocht.

Hilhorst trad sinds 2019 op als ambassadeur van Buddy. De voormalig lijsttrekker van de PvdA in Amsterdam reisde sindsdien stad en land af om de app te promoten, maar vertelde daarbij niet dat hij een financieel belang had in de applicatie. In gesprekken en bijeenkomsten met gemeenten en potentiële zakenpartners aan wie hij de app probeerde te slijten liet hij zijn zakelijke belang eveneens onbesproken. Verschillende gemeenten investeerden inmiddels tonnen in de applicatie, die volgens ervaringsdeskundigen niet goed blijkt te werken en over rammelende privacyvoorwaarden beschikt.

Fintech in de schuldhulpverlening is geen oplossing

Een app om mensen met financiële stress te helpen: 'Met zo’n vriend heb je geen vijanden meer nodig'

Geldzorgen

De Buddy app, van het Rotterdamse bedrijf Buddy Payment B.V., is een applicatie die mensen met geldzorgen moet helpen om overzicht te krijgen in hun financiën. De applicatie maakt daartoe een koppeling met de bankrekening van de gebruikers om zo een overzicht te maken van diens vaste lasten en inkomsten. Buddy lanceerde in 2019 een pilot met acht gemeenten en claimde een jaar later een aanbesteding te hebben gewonnen in 93 gemeenten.

Financieel belang

Het enthousiasme van Hilhorst bleek voor gemeenten en samenwerkingspartners een belangrijke motivatie om met Buddy in zee te gaan. Bronnen uit de schuldpreventie en -hulpverlening die FTM sprak omschrijven Hilhorst als een ‘prominent’ en ‘autoriteit’ op dit gebied, voor wie ‘deuren opengaan’ en waar op gemeentehuizen naar wordt geluisterd. Een van de partners van Buddy vertelt dat Hilhorst hen heeft ‘overtuigd’ om samen te werken en een andere noemt hem ‘een makelaar’ voor de app.

Uit ons onderzoek blijkt dat Hilhorst zijn financiële belang in gesprekken met gemeenten structureel achterwege liet. Woordvoerders van de gemeenten Amsterdam, Almere, Den Haag en Zoetermeer zeggen tegen FTM dat zij weliswaar wisten dat Hilhorst als adviseur betaald kreeg van Buddy, maar geen van hen zegt op de hoogte te zijn geweest van zijn aandelen. En ook verschillende zakenpartners gaven aan niet van zijn belang op de hoogte te zijn.

Buddy, de fintech utopie

Buddy, de fintech utopie

Afscheid

Buddy Payment schrijft onder meer dat zijn betrokkenheid bij Buddy 'negatieve publiciteit heeft opgeleverd' en dat daarom 'samen is besloten dat Pieter Hilhorst terugtreedt'. Volgens het bedrijf heeft Hilhorst zijn aandelen tegen aanschafwaarde verkocht.

Makers

Onderzoekscollectief

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.