Niet vaak kregen we zoveel verontwaardigde reacties binnen als na onze uitzending van vorig jaar over de vervuilde wandelpaden van Staatsbosbeheer. In die uitzending lieten we zien dat de natuurorganisatie vervuild bouwpuin gebruikte voor het verharden van paden in natuurgebieden. We gaan door met dit onderzoek want het probleem lijkt groter. Weet jij meer? We horen graag jouw verhaal!

Menggranulaat mag 1 procent vervuiling bevatten

Het afgelopen jaar kregen we uit heel het land klachten binnen over vervuild bouwpuin dat wordt gebruikt voor de verharding van dijken en paden. En die klachten gingen niet alleen over Staatsbosbeheer, maar ook over bijvoorbeeld waterschappen en gemeenten: “Hallo, ik woon in Alkmaar en naast de natuurbegraafplaats is ook puin met plastic en troep onder de wandelpaden gestrooid. Heel erg jammer dit.”

Ook uit Limburg komen opvallend veel reacties: “Midden in het schitterende Limburgse Heuvelland wordt menggranulaat sinds kort gebruikt om uitgespoelde wandelwegen en veldwegen van een 'vers' laagje te voorzien. Kleine stukjes rubber, plastic, PVC, etc. detoneren met milieu! Welke dwaallichten verzinnen zoiets?”

Oproep

We onderzoeken het gebruik van menggranulaat in groene gebieden. Maak jij je druk over vervuild bouwpuin? Kom je op wandelpaden in de natuur of op andere plekken wel eens bouwpuin met plastic of ander afval tegen? En weet je wie het terrein beheert? Laat het ons weten!

Menggranulaat
Bouwpuin, ook wel menggranulaat genoemd, is afkomstig van gesloopte woningen en gebouwen en wordt als recycling-product gebruikt bij het verharden van wegen en paden. Het mag tot 1 procent van het gewicht uit vervuiling bestaan zoals plastic, metalen, rubber en gips. Het is daarom niet gek dat wandelaars soms thuiskomen met een vuilniszak vol bouwafval, want een wandelpad bevat al gauw tonnen recyclinggranulaat, en daarmee dus ook kilo’s afval.

Otto Friebel, directeur van de Branchevereniging Recycling Breken en Sorteren (BRBS), liet ons vorig jaar weten dat menggranulaat vooral bedoeld is als fundering onder wegen en niet voor de aanleg van paden. Toch gebeurt dat op grote schaal, blijkt uit de tientallen tips die we binnenkregen.

“Hier in de gemeente Noordwijk zijn diverse mountainbikepaden volgestort met deze vervuilde puin op lage nattere plekken. Na een paar jaar zakt het vervuilde puin en vallen er bladeren op. Schoonmaken kan daarom niet meer en de vervuiling zal er eeuwig blijven. Schandalig. Dit moet stoppen.”

“Afgelopen jaren is een hoop van dat vervuilde verharding puin gebruikt in het duingebied bij Ouddorp. Het schoonste strand van Europa!!”

“Ook de gemeente Leiden kan er wat van. Bij aanleg van het vogel(kerk-)hof lagen de aangelegde wandelpaden vol met schroeven, glas, plastic, ijzerdraad en zelfs een aardappelschilmesje.”

Natuurliefhebbers ergeren zich aan de rommel op wandelpaden

Schoner menggranulaat
Staatsbosbeheer kondigde vorige maand aan voortaan alleen nog maar schoner menggranulaat te gaan gebruiken dat maximaal 0,1 procent vervuiling bevat. Volgens Staatsbosbeheer hebben grote puinbreekbedrijven aangegeven dat zij hun installaties hiervoor kunnen aanpassen en het granulaat extra kunnen schoonmaken.

Maar ook gemeenten, waterschappen en andere terreinbeheerders gebruiken dit verhardingsmateriaal. Is dit de bedoeling? Hoeveel kilometer aan paden is er met dit menggranulaat aangelegd? Weet jij meer? Laat het ons weten.

Makers