Veel Nederlandse gemeenten voeren geen preventief beleid tegen beten door gevaarlijke honden. Hoewel gemeenten wel aangeven bijtincidenten te willen voorkomen, maken ze hier meestal geen speciaal budget voor vrij. Dat blijkt uit een rondvraag van Reporter Radio onder gemeenten waar 190 reacties op kwamen.
Er zijn uitzonderingen zoals onder andere de gemeenten Rotterdam, Assen en Apeldoorn. Rotterdam nam na een ernstig bijtincident met een achtjarig meisje medio 2017 een aantal maatregelen. De gemeente maakte 139.000 euro vrij voor het instellen van een meldpunt voor agressieve honden, het opleiden van buitengewone opsporingsambtenaren en een gedragstest voor honden. Een jaar na de invoering van het meldpunt zijn 150 meldingen gedaan. In 25 gevallen leverde dit een muilkorfgebod op.
De problemen rond agressieve honden zijn niet nieuw. Na drie ernstige bijtincidenten met kinderen in 1993 nam politiek Den Haag maatregelen. Met de invoering van de Regeling Agressieve Dieren (RAD) wilde de overheid de pitbull in Nederland laten uitsterven.
Vijftien jaar na de invoering van de regeling werd de wet geëvalueerd. Een door de toenmalige minister van Landbouw Gerda Verburg ingestelde commissie kwam tot de conclusie dat na invoering van de RAD het aantal bijtincidenten niet afnam. Ook zou de pitbull onterecht gediscrimineerd worden. Daarom werd de regeling geschrapt en bleef de pitbull in Nederland.
Begin november van dit jaar kondigde minister Carola Schouten nieuwe plannen om het aantal bijtincidenten terug te brengen. Onderdeel van de plannen is een landelijk registratiesysteem om een exact beeld te krijgen van het aantal hondenbeten in Nederland. Tot nu toe ontbreken betrouwbare cijfers.
Bijtende honden de baas